Met Intelligent Edge bouwen aan een toekomstvast netwerk

Nu grote groepen mensen al bijna een jaar nagenoeg dagelijks vanuit huis werken, is het belang van een robuust netwerk duidelijker dan ooit geworden. Dat thuisnetwerk wordt wel eens onderschat.

edge computing iot edge by mf3d getty
MF3d / Getty Images

Veel moderne thuisnetwerkproducten laten je heel gemakkelijk zien hoeveel draadloze apparaten er aan hangen. Dat zijn er altijd meer dan je in eerste instantie denkt. En als je thuis een Netflix-film streamt of in een Teams-meeting zit, wil je geen last hebben van drop-outs of andere storingen.

Deze versnelling van de behoefte aan bandbreedte thuis doet zich uiteraard ook voor binnen zakelijke omgevingen. Een fabriek koppelt machines via IoT-sensoren aan een netwerk. In openbare ruimtes zal er – als alles weer redelijk normaal is - een nog grotere behoefte zijn aan inzicht in bezoekers. Al deze voorzieningen kunnen niet zonder een betrouwbaar netwerk. Inderdaad: een machine zal doordraaien als de sensor uitvalt en een winkel of museum hoeft niet direct te sluiten. Maar er ontbreekt wel direct een cruciaal sturingsmechanisme: data.

Denk aan de Formule 1, een van de meest datagedreven sporten. Alle racewagens zijn tijdens de race verbonden met de pits en sturen allerlei telemetrische gegevens door. Als het netwerk uitvalt, rijden Max Verstappen en al zijn collega’s weliswaar gewoon door, maar ze hebben geen idee meer van hoe hun banden er voor staan, of de motortemperatuur te hoog oploopt en of ze het misschien wat rustiger aan moeten doen.

Door dit sterk toenemende belang van data en de snelle verwerking ervan, heeft Edge computing snel aan belang gewonnen. Data begint en eindigt bij de gebruiker die een snelle response verwacht. Vanuit dat oogpunt is Edge computing ontstaan. Je stuurt data niet langer steeds over langere afstanden van en naar een datacenter, maar verwerkt gegevens zo veel mogelijk daar waar ze gegenereerd worden. Pas na verwerking en response kunnen ze voor bijvoorbeeld analyse of verwerking naar een datacenter.

Vanuit deze ontwikkeling is bij Aruba op basis van het concept van de Intelligent Edge gewerkt aan een volledig geïntegreerd platform dat voldoet aan vier cruciale eisen: snelheid, betrouwbaarheid, veiligheid en schaalbaarheid. Snelheid wordt onder meer gewaarborgd door de ondersteuning van WiFi 6 en het aansluiten op 5G. De beveiliging steunt op een Zero Trust-aanpak die ingebouwde, rolgebaseerde toegangstechnologie, dynamische segmentatie en toegangsdetectie met elkaar combineert op basis van identiteit om iedere gebruiker en elk apparaat dat verbonden is met het netwerk, te verifiëren, autoriseren en controleren. Tot slot wordt in schaalbaarheid voorzien door lineaire uitbreidbaarheid waardoor het platform net zo geschikt is voor een mkb-onderneming met 10 tot 50 werknemers als voor een grote overheidsinstelling.

Een goed voorbeeld van een organisatie die profiteert van deze aanpak is The Student Hotel (TSH), dat op 16 locaties in Europa rond de zesduizend kamers exploiteert. TSH zocht naar flexibiliteit én standaardisatie. Dankzij een volledig geïntegreerd platform is er direct inzicht in het netwerk van enkele vestigingen (rest zal volgen) en kan TSH een nieuwe vestiging heel snel uitrollen of upgraden. Dat is vooral van belang omdat TSH sterk leunt op technologie: inchecken, roomservice, een meetingruimte boeken: alles gaat gestroomlijnd via technologie.

Voor elke organisatie gaan data en dataverwerking de komende jaren een doorslaggevende rol spelen. Zij kunnen tegen die achtergrond niet zonder een geïntegreerde netwerkarchitectuur die data niet alleen veilig transporteert en verwerkt, maar ook voorziet in analyse en actie. En dat is precies de belofte van een Intelligent Edge-concept.

Related:

Copyright © 2021 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend