Eerste curved monitor van Eizo meet 37,5 inch: FlexScan EV3895

Eizo FlexScan EV3895
Eizo

We schreven het onlangs ook al: Eizo loopt zelden voorop met nieuwe technologie - maar wanneer het merk aansluit bij een trend, is het wel veelzeggend - en altijd met een eigen draai. Zo ook bij het nieuw aangekondigde scherm voor werkplekken waarbij veel werkruimte en overzicht essentieel zijn, de FlexScan EV3895

Deze 37,5-inch (95,25 cm) diagonaal metende monitor is namelijk een curved oftewel gebogen model. Gebogen monitoren zijn alweer een jaar of vijf gemeengoed in de consumentenmarkt, maar voor zakelijke toepassingen is dat zeker niet het geval. Alleen in het ultrawide segment is er een bescheiden aanbod, van fabrikanten als Samsung en Philips. Aan curved kleeft toch een imago van frivoliteit, het wordt veelal gezien als gimmick - mislukt als upsell voor televisies, maar succesvoller voor monitoren.

Zin en onzin van 'curved'

Dat is niet zonder reden: een gebogen scherm is zinvoller op het bureau, waar de gebruiker er dichter op zit. De hoek van waaruit de randen van het scherm worden gezien, is daardoor merkbaar groter dan die waarmee het midden wordt bekeken. Dat laat ruimte voor een argument over kleur- en contrastafwijkingen, die ondervangen kunnen worden door de randen van het scherm naar de kijker toe te buigen. Dit gaat uiteraard vooral op voor relatief grote, brede beeldschermen, zoals modellen met een diagonaal groter dan 27 inch en een 21:9 of zelfs 32:9-verhouding.

Eizo FlexScan EV3895 Eizo

Dan nog is een kanttekening noodzakelijk: op de doorsnee afstand van een monitor van 50-75 cm is een zeer sterke curve nodig om de afstand tot de randen daadwerkelijk gelijk te laten zijn aan die tot het midden - veel sterker dan zelfs de meest gebogen monitoren die momenteel op de markt zijn. Die hebben een radius (straal) van 1000R oftewel 1 meter. Bij zo'n sterke kromming is bovendien sprake van sterke vertekening - een rechte lijn in een beeldbewerkingsprogramma lijkt niet recht, wat voor veel gebruikers storend blijkt te zijn.

Gebogen, maar niet te gebogen

De Eizo FlexScan EV3895 bewandelt een gulden middenweg tussen die extreme kromme en de 'minst gebogen' modelen op de markt (ca. 4000R), met een curve van 2300R. Daarmee zou de vertekening binnen de perken moeten blijven - zo is ook onze ervaring met bijvoorbeeld de op vermoedelijk hetzelfde paneel gebaseerde LG 38UC99.

De diagonaal van 37,5 inch en resolutie van 3840x1600 pixels leveren een verhouding van 24:10 op en een pixeldichtheid van 111 ppi - vergelijkbaar met een 27-inch QHD-monitor, maar met aanzienlijk meer werkruimte. De EV3895 is daarmee een alternatief voor twee 16:10 full hd-schermen (met aanmerkelijk meer verticale werkruimte) of voor een 49-inch dubbel-QHD model (dat aanzienlijk meer ruimte vereist).

Toch ruimtebesparend

Ondanks het grote formaat moet de EV3895 toch ruimte besparen, aldus Eizo. De reden hiervoor is dat op het scherm maar liefst drie systemen kunnen worden aangesloten. Bijvoorbeeld een werkdesktop, een werklaptop en een privélaptop. Die kunnen alle vanaf hetzelfde scherm bediend worden, dankzij de ingebouwde KVM-functionaliteit, met één set van muis en toetsenbord. Het scherm biedt zes voorgedefinieerde layouts om de verschillende bronnen gelijktijdig weer te geven.

Eizo FlexScan EV3895 Eizo

Daarbij wordt de hoeveelheid bekabeling enigszins beteugeld dankzij de USB-C aansluiting - één systeem kan worden verbonden met een enkele kabel voor beeld, usb-data, netwerk en stroomvoorziening (tot 85W). De andere twee moeten middels meer traditionele verbindingen worden aangesloten - USB type-B en DisplayPort dan wel HDMI (2 stuks aanwezig). De EV3895 biedt verder 4 USB 5 Gbps downstreampoorten en een gigabit RJ45 netwerkpoort, heeft ingebouwde speakers en een aansluiting voor een hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit en functionaliteit

Eizo heeft een naam hoog te houden op het vlak van beeldkwaliteit. De EV3895 belooft dan ook 100% sRGB en 94% DCI-P3 dekking, riante kijkhoeken en een helderheid van 300 nits. Er is een voorziening voor het automatisch aanpassen van de helderheid aan het omgevingslicht, het scherm is voorzien van flikkervrije achtergrondverlichting, kan blauw licht tot 80% reduceren en heeft een minimale helderheid van 1 nit voor werken in een donkere omgeving.

Daarnaast biedt de EV3895 Eizo voorzieningen als Auto EcoView en EcoView Optimizer 2 om het energieverbruik terug te dringen. Eizo claimt een typisch verbruik van 28W, wat uitzonderlijk laag voor een monitor met dit formaat zou zijn.

De Eizo FlexScan EV3895 zal verkrijgbaar zijn in zwart en wit, zowel met als zonder in hoogte verstelbare voet, vanaf december van dit jaar. De adviesverkoopprijs zal 1813 euro bedragen.

Eizo FlexScan EV3895 Eizo

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon