De 10 tofste 3D-geprinte objecten

Verschillende materialen en nieuwe technieken zorgen voor interessante nieuwe toepassingen van 3D-printen. We kijken naar 10 toffe objecten of categorieën.

De uitvinder van stereolithografie, oftewel 3D-printen, drukte in 1983 al het eerste object af. Dat was saai genoeg een dop voor een oogspoelfles. Het proces is inmiddels zo ver verfijnd dat het wordt gebruikt voor kunstledematen, unieke snoepcreaties, muziekinstrumenten en zelfs biologisch materiaal. Mensen bedenken steeds nieuwe toepassingen voor stereolithografie en hier zijn 10 van de allercoolste.

1. Bionische arm

Als je een ledemaat verliest door een ongeluk, kost een prothetische vervanging ergens tussen de 3000 en 30.000 euro. Maar met een 3D-printer kunnen die kosten omlaag naar enkele honderden euro's. Een alternatief voor deze dure apparaten komt van Exii, die de HACKberry heeft bedacht.

Dit is een elektronische arm met een functionerende hand die met behulp van een 3D-printer is gemaakt. Het heeft een flexibele pols, gemotoriseerde vingers en goedkope onderdelen (elektronica, sensors, accu) in een 3D-geprint plastic omhulsel. Je kunt deze arm bedienen met spiersensoren en een smartphone.

"De hand werkt doordat zenuwimpulsen en spiersamentrekkingen worden gedetecteerd en doorgegeven aan een microcontroller die het vertaalt in hand- en armbewegingen. Hiermee kan de hand worden geopend en gesloten en zelfs individuele vingers worden bediend", aldus de maker.

De arm is een open source-project. De software van de HACKberry (een Arduino-programma) is beschikbaar onder een CC0 1.0 Universal-licentie en de hardware (waaronder de 3D-gegevens) is beschikbaar met een Creative Commons License BY-SA 4.0 International-licentie.

Momenteel gaat het enkel om prototypes, maar er wordt flink mee geëxperimenteerd. Zodra de makers denken dat de bionische arm klaar is voor medische goedkeuring en massaproductie zien ze het als "een platform waarmee ontwikkelaars en gebruikers van kunstarmen van over de hele wereld naar wens mee kunnen bouwen".

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Page 1
Page 1 of 10
 
Shop Tech Products at Amazon