Zo maak je Windows 10 slanker

Er wordt schijfruimte ingepikt door onder meer Windows 10-applicatiebestanden die niet meer nodig zijn. We gaan daarin snoeien met de juiste tooltjes. Je moet deze acties wel regelmatig uitvoeren, want er wordt snel weer ruimte ingenomen.

Van bepaalde gebieden binnen het bestandssysteem kun je maar beter afblijven - vooral de bestanden in de map C:\Windows (of %windir%) - maar dat betekent niet dat handige Windows-admins en slimme gebruikers niet op bepaalde plekken kunnen snoeien in overbodige of achterhaalde bestanden. Je hebt simpelweg de juiste tools nodig en in dit artikel behandel ik twee heel handige.

Verouderde bestanden

Net als de meeste Windows-admins houd ik schijfgebruik op de systeempartitie nauwkeurig in de gaten. Tijdens mijn laatste rondje ruimtecontroles, zag ik dat een van mijn Windows-machines een veel grotere map %Wndir%\Installer had dan andere pc's. Als ik zeg 'veel grotere' dan heb ik het over 36,5 GB vergeleken met ongeveer 1 á 2 GB op de zeven andere Windows 10-machines die ik beheer.

Ik vroeg me af hoe dit kon gebeuren, dus ik deed wat onderzoek. In deze map slaat Windows installatiebestanden (msi's) en patches (msp's) op voor applicaties. Deze programma's bouwen veel Windows-utilities en -features in. Deze bestanden worden daar geparkeerd, omdat ze gebruikt kunnen worden bij het updaten, patchen of verwijderen in de toekomst.

Daarom wordt afgeraden om bestanden in deze map te verwijderen, want je weet maar nooit wanneer je ze weer nodig hebt. Het loopt regelmatig slecht af voor mensen die dat wel doen, want lukraak bestanden verwijderen kan ervoor zorgen dat het OS niet meer functioneert.

Handmatig uitpluizen?

Maar als het OS vaker is gepatcht, raken deze installatiebestanden verouderd of wordt er zelfs helemaal niet meer naar verwezen. Deze kunnen grote delen van je schijf onnodig bezetten. Maar om te achterhalen wat je kunt verwijderen, zou je door het manifest van bestanden in de Installer-directory moeten pluizen om te zien welke verwijzen naar actuele, gebruikte applicaties. Wat er dan overblijft zijn achtergelaten bestanden, oude bestanden van applicaties waarvan nieuwere versies zijn en overbodige installatie- en patchbestanden.

Ik besefte opeens dat de machine met de enorme Installer-map de enige is die niet is voorzien van een schone installatie, maar een upgrade heeft gehad van Windows 7 naar 8 en van 8.1 naar Windows 10. De map kon daarom uitgroeien tot de grote kluwen data die het nu was. Het verklaart ook waarom de datum van sommige bestanden in de map nog 2013 vermeldden.

PatchCleaner

Ik vroeg aan de community op TenForums.com wat ik met dit bestandsoverschot kon doen. Iemand raadde me PatchCleaner van het Australische softwarebedrijf homdev aan. Nadat ik dat draaide op de pc met de enorme map, ging die van 36,5 GB naar 6,4 GB. Dat is dus een besparing van meer dan 30 gigabyte, wat voor mij een verkleining is die zeker de moeite waard is.

Hier is een screenshot van het programma na de verwijderactie. Sindsdien is er weer 330 MB bijgekomen.

1 2 Page 1
Page 1 of 2
7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon