6 tips om na ontslag de draad op te pakken

IT-professionals zijn eraan gewend dat er veel vraag is naar IT-talent, maar geen enkele sector is immuun voor bezuinigingsrondes en economisch mindere periodes.

In januari kondigde VMware aan dat het bedrijf 800 banen schrapt, in mei maakte Microsoft bekend 1800 mensen te ontslaan, waarvan een groot deel neerkomt op de Nokia-unit, en daar kwamen net nog eens 2850 extra ontslagen bij. Ook bij IBM en Intel wordt gesneden: in totaal verdwijnen er wereldwijd meer dan 25.000 banen bij de twee.

De ontslaggolven zullen niemand in de sector - en zeker niet bij personeel dat nog wel werkzaam is bij deze bedrijven of niet weten waar ze aan toe zijn - lekker zitten. Als jij een van de mensen bent die een onzekere toekomst tegemoet gaat: wees niet bevreesd. Er is leven na het ontslag. Je carrière zal zich herstellen.

Als je eenmaal bent bekomen van de schrik, is het tijd om aan de slag te gaan. We hebben aan diverse professionals gevraagd hoe zij met hun ontslag omgingen om je een beeld te geven van hoe het herstelproces zich ontvouwt. Daar destilleren we verder zes tips uit die je kunt gebruiken om jezelf weer te herpakken nadat je je baan verliest.

Ademruimte

Brad Gross werd in augustus vorig jaar na een dienstverband van dertig jaar ontslagen bij IBM. "Dat gaf me de kans om na te denken over de volgende stappen van mijn carrière", zegt Goss. "Ik besefte dat ik me meer wil bezighouden met cybersecurity, een vakgebied waar ik al heel lang in geïnteresseerd ben."

Goss begon met een trainingprogramma van 20 weken bij SecureSet. Daarbij kon hij ook een labomgeving gebruiken met veelgebruikte beveiligingssoftware en haalde hij certificeringen in het gebied. Hij is nu zelfs bezig met een CISSP-examen en heeft diverse sollictitatiegesprekken.

Vitaly Khoyainov van virtualisatiebedrijf Parellels zag een ontslag al aankomen en bereidde zich erop voor. "Ik verwachtte een ontslag enkele maanden later in de toekomst gebeuren en begon met het onderzoeken van de markt voor IT-rollen in mijn gebied." Externe resources bleken heel belangrijk. "Ik nam carrièreconsultants in de arm om me te adviseren. Een belangrijk inzicht dat ik daaruit haalde was het juiste technische zoekproces, waar ik een aantal sollicitaties uit haalde."

Hoe je een ontslag overleeft

Je carrière herstarten na onverhoopt baanverlies vereist een combinatie van pragmatisme, focus en goed voor jezelf zorgen. Na gesprekken met diverse ervaringsdeskundigen en consultants hebben we de volgende tips voor je te herpakken.

1 2 3 Page 1
Page 1 of 3
  
Shop Tech Products at Amazon