IT'ers zijn helemaal niet bang voor robots

De robotisering die ook in de IT toeneemt, bezorgt ons geen slapeloze nachten. In tegendeel, IT'ers zien de voordelen in van dergelijke automatisering.

Al jaren horen we dat verregaande automatisering - bijvoorbeeld met machine learning, Robotic Process Automation (RPA) of kunstmatige intelligentie - traditioneel menselijk IT-werk gaat vervangen. Dergelijke robotisering van bijvoorbeeld programmeerwerk, serveronderhoud of systeembeheer zouden banen op grote schaal doen verdwijnen.

Meer tijd voor echt werk

Maar recent onderzoek onder IT-arbeiders bij middelgrote tot grote bedrijven laat zien dat ze niet bepaald wakker liggen van automatisering van hun werk. 93 procent van de ondervraagden verwacht niet dat automatisering hun werk in gevaar brengt en 91 procent denkt niet dat automatisering het begin is van een pad dat ertoe leidt dat robots de macht grijpen.

Sterker nog, 88 procent ziet het juist met enthousiasme tegemoet omdat er meer tijd vrijkomt voor meer strategische initiatieven. De verwachte voordelen zijn meer tijd voor IT-projecten (88 procent), grotere efficiëntie (85 procent), snellere probleemoplossing (54 procent) en minder compliance-fouten (54 procent).

Robotisering in IT groeit

Een apart rapport van outsourcing-consultancy Everest Group geeft aan dat robotisering binnen de IT groeit, de laatste twee jaar zelfs met 100 procent. Uiteindelijk wordt er 30 tot 40 procent van het IT-budget besteed aan RPA. Dat verkleint namelijk de kosten voor interne IT-diensten met 35 tot 65 procent en 10 tot 30 procent met geoutsourcete resources.

De helft van de door de Everest Group ondervraagde IT-dienstverleningscentra geeft aan dat ze actief RPA-pilots doen of plannen. Meer dan een kwart (28 procent) stelt zelfs RPA in te zetten bij meerdere processen.

Related:

Copyright © 2015 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
 
Shop Tech Products at Amazon