5 richtlijnen voor moderne applicaties

Laat je niet gek maken door de duizelingwekkende hoeveelheid nieuwe tools en platforms voor developers. Daarbij zijn er een paar logische richtlijnen die je helpen je ontwikkeling te coördineren.

"Ga snel en maak maar dingen stuk" is een leus die in het hart van het Facebook ethos besloten ligt. Deze roekeloze uitspraak is het adagium geworden van een nieuwe generatie mobiele en webdevelopers. Maar net als de millennials zelf, wordt de uitspraak vaak verkeerd begrepen.

De uitdrukking staat niet voor het bouwen van breekbare systemen om nijpende problemen snel op te lossen. In plaats daarvan gaat het over het begrip dat moderne systemen kwetsbaar kunnen zijn - en architecturen moeten kunnen worden gebouwd met die fragiliteit in gedachten. Dit betekent bijvoorbeeld het opzetten van een gecontaineriseerde infrastructuur die snel kan worden teruggerold naar een bekende goede staat. Of het betekent het snel nieuwe processen en services opstarten als er iets uitvalt, dit opnieuw proberen en misschien nog eens, net zo lang tot de verwerking plaatsvindt.

Om zulke systemen te beheren, moet je ze beheersen. Je hebt zoveel mogelijk logdata nodig en deze doorvoeren naar tools als de ELK-stack (Elasticsearch, Logstash en Kibana). De logs zijn daarmee doorzoekbaar en leveren inzichten waar nodig.

Ook heb je tooling als APImetrics' cloudhosted monitoringdienst nodig om de API's die je gebruikt bij te houden en te beheren. Hiermee lever je ook het bewijs dat nodig is om je code aan te passen of service-level claims bij je leverancier te leggen.

Waar komt dit allemaal op neer? Het is nog steeds veel te vroeg om een harde en snelle set met regels te hebben voor het bouwen van moderne applicaties, maar het is wel mogelijk om wat richtlijnen op te stellen die het proces iets vereenvoudigen.

1. Richt de organisatie in op DevOps

To continue reading this article register now

 
Shop Tech Products at Amazon