Hoe bouw je apps op Salesforce?

Niet alleen biedt Salesforce eenvoudige applicatieontwikkeling en deployment in de cloud; ook heeft het een Trailhead trainingwebsite met allerlei cursussen om online te volgen.

In de cloudwereld worden SaaS-applicaties op basis van services gebouwd. Als een SaaS-applicatie breder wordt ingezet, zullen klanten vragen om features die specifiek voor hun business gelden en die niet door de SaaS-provider kunnen worden gebouwd. In plaats daarvan kan de SaaS-aanbieder kiezen om onderliggende services via een API toegankelijk te maken - op die manier kunnen developers hun eigen applicatie custom inrichten, eigen applicaties bouwen of bepaalde services in zakelijke workflows gieten.

Als een SaaS-leverancier het bovenstaande besluit te gaan doen, wordt de SaaS-applicatie een platform.

Salesforce.com heeft precies hetzelfde gedaan. In de begindagen was Salesforce een pure webapplicatie met een CRM-interface en een paar configuratievinkjes. Nu is Salesforce een echt platform, met miljarden transacties die door de service lopen via API's.

Het Salesforce platform leren kennen

Salesforce probeerde al in een vroeg stadium een platformleverancier te worden, maar daarin was het niet altijd succesvol. De vroege lancering van zijn Apex-developmenttools maakten het eenvoudiger de Salesforce workflow aan te passen en lieten nieuwe stappen en pagina's aan de dienst toevoegen. Maar wat nu echt is veranderd, is dat door de aankoop van Heroku PaaS het CRM-bedrijf een echt developergericht DNA het bedrijf heeft binnengehaald. En dat kwam precies op tijd.

Het gevolg is een explosie van nieuwe tools voor developers, alsmede de cursussite Trailhead. Het binden van ontwikkelaars aan je platform is niet altijd eenvoudig. Microsofts MSDN wordt vaak als de gouden standaard genoemd als het gaat om het opbouwen en cultiveren van een developerprogramma. Trailhead kiest een andere aanpak en bouwt voort op het self-service MOOC-model dat door Khan Academy en anderen groot is geworden.

To continue reading this article register now

 
Shop Tech Products at Amazon