Dit zijn de verschillen tussen de 11e generatie Intel Core processors

Gisteren introduceerde Intel zijn nieuwe laptopprocessors, die een flinke vooruitgang beloven ten opzichte van de voorgaande generatie. Intel overtrof zichzelf niet alleen qua technisch vernuft, maar helaas ook qua onduidelijke naamgeving. We leggen de verschillen uit.

Intel Evo
Intel

Intel is inmiddels toe aan de 11e 'Core' generatie processors, en getuige de details van de introductie gisteren is het een veelbelovende familie geworden, met vooruitgang op het vlak van de productietechniek en op het vlak van prestaties van zowel de processor als de geïntegreerde videokaart. 

Enige wolk aan de horizon is de naamgeving, want die is zo mogelijk nog minder begrijpelijk dan gewoonlijk bij Intel. Aan Computerworld om enig licht hierop te schijnen. Zo ben je als IT-inkoper weer op de hoogte.

Wanneer Intel nieuwe modellen in deze generatie uitbrengt, zullen we dit artikel bijwerken.

De basis: Intel Core i3, i5 en i7

De basis van de naamgeving is hetzelfde gebleven, Core i3, i5 en i7. Hoger is beter, is de gedachte, en in grote lijnen is dat ook zo - maar zeker niet altijd! Waar je direct op moet letten is het aantal rekenkernen: er zijn i3 versies met 2 cores, maar ook met 4. Die laatste zullen voor meer veeleisende toepassingen een stuk sneller zijn.

(Alle nu aangekondigde 11e generatie Core processors beschikken over Hyperthreading, Intels naam voor simultaneous multithreading oftewel SMT, waarmee elke core twee taken tegelijk kan afhandelen.) 

Deze i3's hebben 2 cores: i3-1110G4 en i3-1115G4. De i3-modellen met 4 cores zijn: i3-1120G4 en i3-1125G4 - deze twee zijn op moment van schrijven nog niet te koop, maar komen er wel aan.

Zuinig of héél zuinig?! Verschillen in verbruik, bandbreedte en kloksnelheid

Een bijna net zo belangrijk verschil is het energieverbruik van de processors. Net als met auto's kunnen deze worden afgesteld om meer te verbruiken (en hogere prestaties te behalen), of om zuiniger te zijn (ten koste van de prestaties). Deze afstelling laat Intel aan de fabrikant van de laptop over, maar voor elke Core-processor is er wel een bereik met een minimum en een maximumverbruik. Daar zit bij de 11e generatie een addertje onder het gras, want anders dan vroeger is (bijna) niet aan de naamgeving te zien of een model een hoger of een lager bereik heeft.

Concreet zijn er twee zogeheten TDP-bereiken, van 7 tot 15 watt en van 12 tot 28 watt. Het moge duidelijk zijn dat de tweede een stuk minder zuinig zal zijn, maar ook een stuk beter kan presteren. Tot voor kort duidde Intel de zuinigste modellen aan met een Y in de naam en de 'gewone' zuinige met een U. Dat is niet meer zo.

Dit zijn de modellen met een bereik van 7 tot 15 watt (UP4 in Intel-jargon):

Core i3: 1110G4, 1120G4
Core i5: 1130G7
Core i7: 1160G7

En dit zijn de uitvoeringen met een bereik van 12 tot 28 watt (UP3 in Intel-jargon):

Core i3: 1115G4, 1125G4
Core i5: 1135G7
Core i7: 1165G7, 1185G7

Minder bandbreedte voor zuiniger modellen

Het toegestane verbruik heeft invloed op de kloksnelheid (de basissnelheid van de UP4-modellen is lager), maar ook op de bandbreedte van de bus waarmee de processor met de rest van het systeem communiceert. Die is bij de UP3-uitvoeringen twee keer zo hoog (!). Dat is weer gerelateerd aan de maximale hoeveelheid geheugen. Hoewel alle modellen dual-channel geheugen ondersteunen, zijn de UP4-modellen beperkt tot LPDDR4-geheugen, dat in de aansturing gesplitst kan worden met twee geheugenkanalen tot resultaat. De bandbreedte van de UP3-versies is een stuk hoger, wat voor de prestaties van de videokaart van forse invloed zal zijn.  

Verschillen in (basis)kloksnelheden

De basiskloksnelheden van de 'U' (UP4) versies zijn een stuk hoger dan van de 'Y' (UP3) varianten. Dat zal direct merkbaar zijn in alle toepassingen die wat meer prestaties vergen. De Turbo-snelheid verschilt minder, maar dat is een snelheid die hooguit enkele seconden achtereen wordt bereikt.

Videokaart verschillen

De Core-processors beschikken in de 11e generatie alle over Intels nieuwe Xe-videokaart, die een forse prestatietoename belooft in vergelijking met de vorige generatie, zeker met de aloude HD Graphics. Ook hier zijn verschillen tussen de uitvoeringen.

Die zijn nog wel vrij overzichtelijk: hoe hoger het model processor is gepositioneerd, hoe meer execution units oftewel grafische rekenkernen de videokaart heeft. Dat zijn er bij de i3-modellen 48, bij de i5-versies 80 en bij de i7-uitvoeringen 96.

Wel zijn er verschillen in de maximale snelheid van die execution units. Voor Core-processors met een hoger TDP (dus U oftewel UP4) ligt de max op 1,25 GHz bij de i3's en 1,3 GHz bij de i5's en i7's. Voor de versies met een lager TDP (dus Y oftewel UP3) is dat 1,1 GHz over de hele linie.

Laptopfabrikanten kunnen zelf beslissen dit maximum wel of niet te benutten - met andere woorden, het zal van de laptop afhangen in welke mate het potentieel van de videokaart wordt benut. En dat hangt weer af van koeling en dikte van het model.

In de tabel hieronder staan alle verschillen tussen de nieuwe Intel Core 'Tiger Lake' processors naast elkaar. Voor wie hoge videokaartprestaties minder van belang zijn, zal de i3-1125G4 vermoedelijk een interessant alternatief zijn voor de i5-1130G7 en 1135G7.

Intel 11th gen SKUs tabel Computerworld NL

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon