Samsung belooft 3 Android OS versie updates voor Galaxy topmodellen

Het is al jaren een heet hangijzer voor smartphonefabrikanten die gebruik maken van Android én voor IT-beheerders die de devices in hun organisatie veilig en dus up to date willen houden: de ondersteuning met updates van nieuwe versies van het besturingssysteem. Waar Apple goede sier maakt met vijf jaar of meer aan updates met nieuwe iOS-versies, blijkt het voor veel smartphoneleveranciers al een uitdaging om één nieuwe Android-versie uit te rollen. Samsung belooft nu beterschap, met maar liefst drie generaties OS-upgrades voor de topmodellen uit de Galaxy-lijn.

Samsung Galaxy
Samsung

Dat zal het bedrijf mogelijk deels doen door druk vanuit consumentenorganisaties, zoals ook de Nederlandse Consumentenbond, maar een minstens zo grote rol zal spelen dat Google zijn mobiele besturingssysteem de afgelopen jaren steeds meer heeft geoptimaliseerd voor updates die buiten de fabrikant om kunnen plaats vinden. Dankzij dit zogeheten Project Treble zijn die fabrikanten aanmerkelijk minder tijd kwijt aan het bijwerken van hun eigen grafische schillen, die ze over Android heenleggen - zoals Samsung doet met de One interface.

Tot dusver (Google startte al in 2017 met dit project) was er weinig te merken voor eindgebruikers - waaronder beheerders van mobiele devices bij organisaties - van enige verbetering, al leek bijvoorbeeld Samsung de uitrol van een update wel elke Android-versie wat vlotter voor elkaar te krijgen.

Nu lijkt het erop dat er voldoende vertrouwen is voor een echte toezegging, al zegt Samsung niets over de snelheid waarmee Android updates beschikbaar zullen komen. De ervaring leert dat dat nog altijd de nodige maanden is nadat een nieuwe Android door Google is geopenbaard.

Samsung belooft voor de Galaxy S20-serie drie OS-upgrades, te beginnen met Android 11, 'later dit jaar'. In commentaar van een woordvoerder lijkt het bedrijf overigens een slag om de arm te houden, door te spreken van 'tot drie generaties Android OS-updates':  

Wij vinden het belangrijk dat je gebruik kunt maken van de laatste features,” zegt Gerben van Walt Meijer, Marketing Manager Mobile van Samsung Nederland. “Omdat mensen hun toestellen langer gebruiken, werken we eraan om veilige bescherming en nieuwe functies te bieden. Door tot drie generaties Android OS-upgrades te ondersteunen, verlengen we de levenscyclus van onze Galaxy-producten en beloven we dat we een eenvoudige en veilige mobiele ervaring bieden die gebruikmaakt van de nieuwste innovaties zodra deze beschikbaar zijn.

Deze Galaxy-toestellen - smartphones en tablets - krijgen dus (tot?) drie Android OS updates: 

Galaxy S-serie: Galaxy S20 Ultra 5G, S20 + 5G, S20 +, S20 5G, S20 naast S10 +, S10, S10e, S10 Lite en toekomstige toestellen uit de S-serie

Galaxy Note-serie: Galaxy Note20 Ultra 5G, Note20 Ultra, Note20 5G, Note20, Note10 +, Note10, Note10 Lite en toekomstige toestellen uit de Note-serie

Galaxy Foldable-toestellen: Galaxy Z Fold2 5G, Z Flip 5G, Z Flip, Fold en toekomstige Z-serie toestellen

Galaxy A-serie: A71, A51 en geselecteerde toekomstige toestellen uit de A-serie

Tablets: Galaxy Tab S7+ 5G, Tab S7+, Tab S7 LTE, Tab S7, Tab S6 LTE, Tab S6, Tab S6 Lite LTE, Tab S6 Lite en toekomstige toestellen uit de Tab S-serie

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon