Intel Sapphire Rapids belooft DDR5 en PCI-e 5.0 voor datacenters in 2021

Intel Architecture Day 2020
Intel

In een enorme berg aankondigingen vanaf Intels jaarlijkse Architecture Day troffen we een belangwekkende mededeling voor datacenters aan. Naast de bevestiging van de komst van Ice Lake - Intels eerste 10 nanometer architectuur - naar Xeon Scalable processors eind 2020, moet de opvolger hiervan al een jaar later beschikbaar komen, met aanzienlijke verbeteringen.

Intel Architecture Day 2020 Datacenter CPU roadmap Intel

Deze vooralsnog onder codenaam Sapphire Rapids aangeduide processorgeneratie zal gebruik maken van de eveneens op de Architecture Day aangekondigde SuperFin technologie, waarover hieronder meer, en ondersteuning bieden voor PCI-Express 5.0 en DDR5. Daarmee lijkt in elk geval in datacenters PCI-Express 4.0 bij Intel een kort leven beschoren te zijn.

SuperFin

Intel SuperFin transistor Intel

Met SuperFin claimt Intel een procesverbetering te hebben op de bestaande FinFET-technologie, die effectief het equivalent moet bieden van overstap naar een kleinere node. Dat is in meerdere opzichten belangwekkend, want omdat Intel al jaren worstelt met de opvolger van zijn 14nm-procedé, lijkt de concurrentie inmiddels bijna een generatie voor te liggen. Nu is het verschil tussen de 7nm van AMD en de 10nm van Intel niet zo groot als de getallen lijken te impliceren, maar feit is wel dat AMD inmiddels al geruime tijd op de kleinere node produceert en alle seinen op groen lijken te staan voor een aanstaande overstap naar 5nm. 

Met behulp van een nieuwe transistortechnologie wil Intel nu dus een inhaalslag maken, met een 30% lagere weerstand en aanmerklijk minder spanningslekkage - het probleem dat bij elke stap naar een kleiner productieprocedé groter wordt.

SuperFin zal naast in Sapphire Rapids ook worden toegepast in Tiger Lake, de basis van de volgende generatie Core-processors voor laptops en desktops, die naar verwachting eind dit jaar op de markt moet komen.

Advanced Matrix Extensions

Naast een forse toename in geheugen- en IO-bandbreedte zal Sapphire Rapids ook een nieuwe set instructies krijgen voor AI-acceleratie. Intel noemt die 'Advanced Matrix Extensions'. Hiermee bouwt het bedrijf voor op de strategie van de laatste paar jaar om de Xeon Scalable processors verder te optimaliseren voor AI-toepassingen. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon