Onderweg naar de cloud is een goede gids zeer welkom

cloud migration shipping company outsourcing global consolidation
Thinkstock

Cloudcomputing is in korte tijd voor veel organisaties een voor de hand liggende keus geworden. Andere wachten nog af en dat is ook begrijpelijk, want cloudcomputing is als concept ingewikkelder dan het op het eerste oog lijkt. Er is geen winkel waar je de cloud aanschaft als tastbaar, kant-en-klaar product. Tegelijkertijd kan het overbrengen van data en applicaties naar de cloud zorgen voor vereenvoudiging van allerlei processen, van strategie tot uitvoering en tot businesscontinuïteit. Maar onderweg naar de cloud is – zeker in tijden van crisis – een goede gids zeer welkom.

De analisten van Gartner hebben het goed verwoord: “Cloud computing is niet één enkel ding... Cloudservices zijn erg breed en omspannen verschillende niveaus, modellen, scopes en applicaties”. Hierdoor is de kans op mythes en misconcepties groot en dat kan ertoe leiden dat organisaties minder snel geneigd zijn om cloudoplossingen te omarmen.”

Dat laatste is te voorkomen door niet alle aandacht te richten op elke mogelijke afkorting die rond cloudcomputing wordt gebruikt. Het is veel beter de focus te leggen op de vraag hoe technologieoplossingen klanten helpen om hun zakelijke doelen op de korte en langere termijn te realiseren.

Netapp Netapp

NetApp heeft in dit verband gekozen voor het concept van eenvoud: wij maken het gemakkelijker voor partners en klanten om met ons samen te werken. Dit werkt door in alles wat we doen: van het ontwikkelen en leveren van diensten en producten tot aan de manier waarop klanten deze gebruiken en zo hun businesscontinuïteit optimaliseren. Eenvoud begint met kennis van de klant over wat wij voor hem of haar kunnen betekenen. Als specialist in datamanagement maken we ook zelf een digitale transformatie door. En lang niet al onze klanten weten dat we alle bouwstenen leveren voor de route naar de cloud. Daarbij gaat het niet alleen om cloud resources en ondersteuning op het gebied van businesscontinuïteit.

De voorbereiding: hoe word je cloud-ready?

Eigenlijk is de cloud nog een relatieve nieuwkomer. Daarom werken legio organisaties nog met data-storage- en beheersystemen die niet voor de huidige tijd zijn ontwikkeld. Waardevolle bedrijfsgegevens – of het nu gaat om klantdata of voorraadgegevens – staan opgeslagen op servers binnen de eigen organisatie. De eerste stap in de richting van de cloud is dan ook het moderniseren van de bestaande infrastructuur. En dat vraagt om goede voorbereiding. 

Wanneer datamanagementsystemen vervangen moeten worden, of wanneer er extra capaciteit nodig is, zoals nu met veel thuiswerkers, is dat een goede aanleiding om te investeren in nieuwe infrastructuur die te koppelen is aan de cloud. Ook als het nog niet direct de bedoeling is om over te stappen. Met het datamanagementportfolio van NetApp is dat goed mogelijk.

Hoe ontwerp je een storage-oplossing op maat?

Met een cloud-ready infrastructuur leg je een basis voor meer flexibiliteit, wat weer bijdraagt aan het beter kunnen inspelen op zakelijke eisen en het omgaan met onverwachte uitdagingen. Je kunt bijvoorbeeld strategisch nadenken over de juiste plek voor bepaalde data en over de toegang tot die gegevens. Zo moeten voorraadgegevens snel beschikbaar zijn voor de verkoopafdeling, maar geldt dat niet voor de boekhouding van twee jaar geleden. Je kunt data naar de cloud overzetten als je legacy-systemen uitfaseert, terwijl je gevoelige data liever on-premise houdt of opslaat in een private cloud. Verder zijn businesscontinuïteitsprogramma’s, inclusief back-up- and disaster recovery-plannen, vooraf op te stellen.

Er is in dit verband brede keus. Een keus voor het ene is niet direct een keus tegen het andere. Data is daar onder te brengen waar dat het geschiktst is en op elk moment toegankelijk. NetApp’s data fabric is specifiek voor dit doel ontwikkeld.

Carpe Diem – profiteer van nieuwe kansen

Op het moment dat je met een voet in de cloud staat, is de volgende stap een stuk makkelijker. Dankzij een solide basis is het eenvoudiger om echt te profiteren van elke mogelijke combinatie public of private cloud. Heb je als organisatie extra capaciteit nodig door een piek, is opschalen heel eenvoudig. En er zijn alleen kosten voor daadwerkelijk gebruik van capaciteit.

Naast de directe voordelen als betere prestaties, meer flexibiliteit en lagere kosten, zorgt de cloud ook voor nieuwe mogelijkheden om waarde te halen uit data. Denk aan realtime analytics en artificial intelligence. NetApp helpt klanten hierbij door te voorzien in een naadloze data fabric, ongeacht waar data is opgeslagen en de manier waarop je data wilt ontsluiten en analyseren.

Nadat een organisatie de cloud heeft omarmd, is er al snel de behoefte om het datamanagement naar een hoger plan te brengen. Met het oog daarop ontwikkelden we NetApp Keystone, een nieuw cloudconsumptiemodel dat kanten maximale flexibiliteit biedt in de manier waarop ze data beheren. Dat is inclusief uitbesteding daarvan aan NetApp.

Keystone biedt eenvoudige, voorspelbare opties voor klanten die volop willen profiteren van cloud zonder de noodzaak van grote investeringen vooraf. Met een pay-as-you-go-model dat losstaat van de locatie van de workloads heeft een klant de flexibiliteit om data op zijn eigen manier te beheren.

Keep it Simple

Wij willen de cloud zoals gezegd simpel houden. Voor onze klanten ligt eenvoud in de samenwerking tussen businessleiders die met ideeën en doelen komen en technologieleiders die daarop willen inspelen. Zoals Gartner aangeeft: “Cloud is een middel om een doel te bereiken. Dat doel moest allereerst gespecifieerd worden.” Dat vereist een strategie op basis van businessdoelen en gesprekken tussen de business en IT over de vraag hoe deze doelen bereikt kunnen worden.

De snelheid waarmee je de reis naar de cloud maakt is voor iedere klant anders. Ongeacht de gekozen of gewenste snelheid, NetApp biedt de bouwblokken om alle stappen te nemen op het gebied van businesscontinuïteit en cloud resources. En daarbij is eenvoud het uitgangspunt.

Related:

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.