Withings maakt na nieuwe investeringsronde nog meer werk van uitbreiding naar B2B

Van origine op consumenten gericht bedrijf krijgt stevige Serie B investering om patiënten en gezondheidsinstellingen zinvol op afstand met elkaar te kunnen verbinden.

withings ecosysteme kg
Withings

Withings bestaat inmiddels zo'n 12 jaar en kun je met recht een van de grondleggers van de e-health noemen. Al in 2009 kwam de eerste 'slimme weegschaal' uit, waarna ook zaken zoals wearables (horloges, fitness trackers) en bijvoorbeeld bloeddrukmeters volgden. Na een kortstondig verblijf in de stallen van Nokia (als Nokia Health), is het sinds een jaar of twee weer zelfstandig. Die hernieuwde zelfstandigheid kwam met een nieuwe focus, namelijk eentje op de medische wereld. Vorige week werd duidelijk dat er een stevige investeringsronde geweest is, waarbij onder andere het op de Benelux en DACH-regio gericht Gilde Healthcare bij heeft gedragen aan de funding van 53 miljoen euro. Dat zal vooral worden ingezet worden om de B2B-ambities van Withings verder uit te rollen. We spreken CEO Mathieu Letombe over deze investering en over de strategie van het bedrijf waar hij leiding aan geeft.

Tot enkele jaren geleden richtte Withings zich vooral op de consument die graag een wearable wilde hebben en thuis aan health tracking wilde doen, maar had het op een gegeven moment zelfs camera's in het assortiment zitten. Onder het 'IoT-stuk' (zoals de camera's) is twee jaar terug echter definitief een streep gezet. Sindsdien is er bij alles wat Withings doet een medisch doel. Vandaar dat je slimme horloges van het merk kunt aanschaffen waarmee je een heus ECG kunt laten maken, of slaapapneu kunt vaststellen. 

Naast bovenstaande interne overweging om meer focus aan te brengen in de interne strategie, was er echter ook zeker een externe reden om de gang richting B2B te maken. "Er was veel vraag vanuit de gezondheidszorg aan ons, of we apparatuur konden leveren waarmee zij hun telemedicine-ambities konden verwezenlijken," aldus Letombe. 

Eigen benadering van apparatuur

Withings is op meerdere vlakken een bijzonder bedrijf in de markt waarin het actief is. Het legt fundamenteel andere accenten dan veel andere partijen in de markt, geeft Letombe aan. Naast de fundamentele medische focus, hebben we het hier bijvoorbeeld ook over het design. Dat is zo klassiek mogelijk gehouden, om een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken: "We willen apparaten maken die je lang kunt gebruiken, met een tijdloos design. Kortom, apparaten die mensen ook daadwerkelijk willen gebruiken." 

Accuduur speelt een heel belangrijk onderdeel in de ontwikkeling bij Withings. Letombe komt hier dan ook regelmatig op terug tijdens het gesprek. "Accuduur is een belangrijke factor bij het kunnen vertrouwen op onze devices," geeft hij aan. Dat is uiteraard belangrijk als je bijvoorbeeld regelmatig een ECG moet maken, om die te delen met je zorgprofessional. Dan wil je niet dat je maar moet hopen dat je nog voldoende accu hebt, omdat deze maar net iets meer dan een dag meegaat bijvoorbeeld. Vandaar dat Withings het rondom de nieuwe ScanWatch, die is aangekondigd tijdens CES begin dit jaar, vaak heeft over de 30 dagen accuduur van het horloge. Het verklaart ook deels waarom er nog altijd geen model is waarbij GPS is ingebouwd bijvoorbeeld. Dat past al niet zo goed bij de medische bedoelingen die Withings met die apparaten heeft, maar is ook funest voor de accuduur. Met connected GPS kun je overigens wel de GPS van een smartphone gebruiken om je route tijdens het hardlopen vast te leggen overigens, al zijn hardlopers nadrukkelijk niet per se de doelgroep voor Withings.

Betrouwbaarheid is echter niet alleen belangrijk op de relatief korte termijn van accuduur. Wat volgens Letombe ook bijzonder is aan de producten van Withings, is dat ze relatief lang meegaan en dus langdurig gebruikt kunnen worden. Dat is al prettig als je als consument een product koopt. Als je net zoals het Leiden University Medical Center een samenwerking aangaat met Withings om patiënten een doos met voor hen geselecteerde devices mee te geven om thuis mee aan de slag te gaan, dan is het een vereiste dat je die jaren na elkaar met steeds weer nieuwe patiënten mee kan geven, zonder dat er veel uitval is.

Consumentenachtergrond werkt in het voordeel van Withings

De consumentenachtergrond van Withings zou je in eerste instantie wellicht als drempel kunnen zien bij het doorbreken in de B2B-wereld. Niets is echter minder waar voor Withings, stelt Letombe: "We hebben in de afgelopen 10 jaar zo'n brand awareness opgebouwd in de markt, dat we nooit gehoord hebben dat we te veel een consumentenmerk zijn." Om hier later nog aan toe te voegen: "Nummer 1 in de consumentenmarkt zijn [wat ze op het gebied van slimme weegschalen in meerdere landen zijn, red.], maakt onze B2B-ambities eenvoudiger te realiseren."

Met die laatste opmerking in het achterhoofd, is het geen verrassing dat Withings niet uitsluitend op de B2B gaat focussen. Daarvoor is het consumentenstuk simpelweg te belangrijk, ook voor herkenbaarheid bij patiënten. Wat dat betreft is het B2B-verhaal eigenlijk meer een B2B2C-verhaal.

Let wel, wil Letombe toch even duidelijk maken, een consumentenachtergrond betekent niet dat er wordt beknibbeld op zaken zoals compliance en certificeringen. Alle apparaten zijn volledig gecertificeerd volgens geldende medische normen, zodat je hartfilmpje ook daadwerkelijk bruikbaar is bijvoorbeeld. Daarnaast is ook voldaan aan de eisen die gesteld worden worden aan de verwerking en opslag van data. 

Op dit vlak is het ook goed om te vermelden dat Withings zelf geen inzage heeft in de gegevens die door bijvoorbeeld ziekenhuizen worden gemeten. De data wordt volgens wat Letombe ons vertelt, meteen naar de omgeving van de klant/partner gestuurd. Verder zorgt Withings er volgens hem ook voor dat al hun partners aan dezelfde richtlijnen en voorwaarden voldoen als zij zelf voldoen. Uiteindelijk zijn dit soort voorwaarden ook gewoon belangrijk om het vertrouwen van de eindgebruikers te krijgen dat er geen gekke dingen met hun data gedaan wordt.

Impact van Covid-19

We kunnen een gesprek over gezondheidszorg op dit moment natuurlijk niet hebben zonder hierbij ook het thema Covid-19 aan te stippen. Dat heeft namelijk ook een behoorlijke impact gehad op Withings. De wens tot het kunnen monitoren van patiënten die gewoon thuis zitten, is logischerwijs alleen maar groter geworden. Zo heeft het LUMC een speciale Covid-19-versie van The Box (zoals ze de doos met Withings-spullen daar noemen), waarmee er uiteindelijk efficiënter omgegaan kan worden met de beschikbare bedden, zonder dat er wordt ingeleverd op zichtbaarheid. Deze doos bestaat de Withings thermometer en de bloeddrukmeter.

Niet alleen op het B2B-vlak heeft Covid-19 gezorgd voor meer vraag overigens. Er wordt heel veel aandacht gegeven aan de risicofactoren die het virus gevaarlijker maken, bijvoorbeeld overgewicht. Dus gaan mensen meer op zoek naar apparatuur waarmee dit beter in de gaten gehouden kan worden. Letombe heeft het tijdens ons gesprek over een toename van 50 procent als het gaat om consumentenproducten die aangeschaft zijn sinds het begin van de coronacrisis.

Tot slot heeft de huidige situatie ook mogelijkheden geboden buitenom gezondheidsinstellingen. Zo zijn er bedrijven die monitoring-apparatuur beschikbaar stellen aan werknemers, bijvoorbeeld als winkels weer opengaan. Je hebt dan meer zichtbaarheid in wie wel en wie niet kan werken. Er zijn daarnaast ook bedrijven die hun thuiswerkende mensen simpelweg meer inzicht willen geven in hun gezondheid en deze voorzien van de nodige apparatuur om dit te krijgen.

Al met al zijn er voldoende mogelijkheden voor Withings op de B2B-markt, dat is ons wel duidelijk na het gesprek. Zowel met als zonder Covid-19. De investeringsronde is in ieder geval op een goed moment gekomen, sluit Letombe het gesprek af, want juist nu kunnen bedrijven zoals Withings nog meer betekenen voor de gezondheidszorg. We zijn benieuwd wat er nog meer in het vat zit in de toekomst bij het bedrijf in ieder geval.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
 
Shop Tech Products at Amazon