AMD brengt Renoir naar de desktop, inclusief nieuwe Ryzen Pro's

IT-beslissers kunnen niet meer om AMD heen: na servers, workstations en laptops nu ook interessante oplossingen voor zakelijke desktops.

AMD Ryzen 4000G
AMD

Enige maanden na de introductie van 'Renoir', de codenaam die AMD gebruikt voor de derde generatie Ryzen processor voor mobiel gebruik, brengt het bedrijf deze chip ook naar de desktop - inclusief een duidelijk apart gemarkete 'Ryzen Pro 4000G' variant.Overzichtelijk is anders, maar de nieuwe processors zijn met name voor de zakelijke markt bijzonder interessant.

Waarom interessant?

De nieuwe processors hebben een geïntegreerde videokaart, die bij het huidige desktopaanbod van AMD op basis van de nieuwste architectuur nog ontbrak; de modellen met iGPU liepen een architectuurversie achter (zie kader). Dat betekende voor systeembouwers een extra kostenpost dankzij de vereiste aparte videokaart. Ook vanuit efficiëntieoogpunt is dat niet ideaal.

AMD Ryzen Pro 4000G AMD

Intel biedt sinds jaar en dag een ingebouwde videokaart in zijn Core-processors, zeker voor kantoortoepassingen ruimschoots afdoende. Met de 4000G-serie heeft AMD daarvoor een alternatief, dat bovendien in de Pro-varianten alle security- en beheervoordelen van het merk bevat (zie onder). Op het vlak van prestaties staat AMD door de bank genomen al sinds de Zen 2-processors op de toppositie - met het beschikbaar komen van de 4000G kunnen IT-beslissers er niet meer omheen producten op basis van AMD tenminste in overweging te nemen.

AMD Ryzen Pro 4000G AMD

Laptoponderdelen op het bureau

De reden hiervoor is simpel: Ryzen 4000G is de desktopversie van de eerder dit jaar geïntroduceerde Ryzen 4000U en 4000H-series voor laptops. Zoals de woordvoerder van AMD antwoordde op onze vraag tijdens de persintroductie: deze nieuwe chips zijn 100% identiek, alleen TDP en tuning zijn anders. Doordat binnen een desktopchassis de beperkingen op het gebied van warmteontwikkeling en koeling kleiner zijn, kunnen de processors gebruik maken van (iets) meer compute units in de GPU, maar bovenal op een veel hoger basisklokfrequentie werken.

De videokaart in de nieuwe Ryzen 4000G-serie is gebaseerde op de oudere Vega-architectuur, net als in de 4000U- en H-serie modellen. Hij kan tot drie beeldschermen gelijktijdig aansturen, zo meldde AMD. In tegenstelling tot de Ryzen 3000-processors beschikken de 4000G's over een PCI-express 3.0 interface, in plaats van 4.0.

AMD voorziet dan ook dat deze processors doorgaans niet gecombineerd zullen worden met een aparte videokaart, en levert ze vooralsnog uitsluitend aan geselecteerde OEM's. Afgezien van de vaste partners HP en Lenovo gaf AMD verder geen details prijs over welke leveranciers en systemen de markt kan verwachten.

Zuiniger

AMD heeft een thermisch plafond van 65W aangehouden, waarmee het een belangrijk tactisch voordeel ten opzichte van de concurrentie heeft: Intel heeft in zijn 9e en 10e generatie Core-processors de TDP stelselmatig moeten verhogen om hogere kloksnelheden en daarmee prestaties mogelijk te maken. AMD claimt een ruim 40% efficiëntere werking (prestaties per watt) en zo'n 8 watt minder 'wall power' oftewel stroom uit het contact per systeem. Met name voor bedrijven die gebruik maken van grote aantallen systemen op basis van Core i7 processors is de overstap naar de nieuwe Radeon 7 Pro 4750G daarmee potentieel financieel interessant. In de briefing vergeleek AMD helaas met 9e generatie Core-processors, maar zeker op het vlak van energieverbruik zal die voor de 10e generatie niet positiever uitvallen voor de concurrentie.

AMD Ryzen Pro 4000G AMD

Bredere, maar overzichtelijke line-up

Die 4750G markeert de introductie van een nieuwe segment in AMD's Pro-aanbod, dat tot dusver beperkt was tot het niveau van de '5' oftewel de middenklasse - AMD volgt wat dat betreft de naamgeving van Intel. De stap omhoog is daarnaast over de hele linie groot: de Ryzen 3 Pro 3200G (4 cores, 4 threads) wordt opgevolgd door Ryzen 3 Pro 4350G (4 cores, 8 threads), de Ryzen 5 Pro 3400G (4C/8T) door Ryzen 5 Pro 4650G (6C/12T) en topmodel Ryzen 7 Pro 4750G is een 8C/16T model met 3,6 GHz basisklok en 4,4 GHz turbo. Alle delen de 65W TDP. Een additioneel aangekondigd drietal modellen werkt op 35W. Tevens liet AMD weten een drietal instapmodellen onder de Athlon merknaam te introduceren, met één model met 65W en twee met 35W.

AMD Ryzen Pro 4000G AMD

Aandacht voor security en beheer  

AMD Ryzen Pro 4000G AMD

Wat alle aangekondigde AMD Pro's gemeen hebben, is full memory encryption - het volledige werkgeheugen kan worden versleuteld, wat betekent dat zelfs als malware toegang weet te krijgen tot het werkgeheugen, de daar aangetroffen informatie niet leesbaar is. De geïntegreerde AMD Secure Processor moet helpen voorkomen dat dit überhaupt gebeurt.

AMD Ryzen Pro 4000G AMD

Net als de Ryzen Pro 4000-modellen voor laptops ondersteunen de nieuw aangekondigde modellen de gangbare standaarden (w.o. Microsoft Endpoint Manager) voor systeem en vlootbeheer (ook op afstand), en belooft AMD 18 maanden 'stable image platform', en 24 maanden beschikbaarheid voor deze modellen.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon