Gartner: wereldwijde IT uitgaven zullen 7,2% afnemen in 2020

ben franklin hundred dollars in a vice budget tight budget spending by modernlife getty
ModernLife / Getty Images

Waar de markt voor pc's een voorzichtig herstel laat zien, zijn de voorspellingen voor de gehele IT markt somberder, althans volgens onderzoeksbureau Gartner. In een nieuw rapport laat het bedrijf weten een daling van de totale IT-uitgaven wereldwijd te voorzien van 7,2%. Daarmee komt het totaal op een nog altijd indrukwekkende 3,5 biljoen dollar.

De afname voorspelt Gartner in alle sectoren, waarbij de grootste van 16,1% voor devices is (wat weinig goeds voorspelt voor het aanhouden van het genoemde herstel voor pc's). Ook voor data center systems wordt een krimp van 10,3% voorzien. Software en communicatiediensten worden het minst getroffen met 5,7% en 3,3% afname, respectievelijk.

Gartner IT spending forecast 2020 Gartner

Voor 2021 zijn de vooruitzichten alweer gunstiger, met een totale groei van 4,3%. De grootste groei voorziet Gartner in software, gevolgd door data center systems.

In de herstelperiode die Gartner onderscheidt binnen de fases van reactie op de corona pandemie, beredeneert het bureau een achterstand voor IT projecten en een tekort aan cash om die uit te voeren, om welke reden een beweging naar relatief laagdrempelige en kleine investeringen in producten en (cloud)diensten in abonnementsvorm voor de hand ligt. Om die reden voorziet Gartner een toename van Infrastructure-as-a-Service met 13,4% naar 50,4 miljard dollar in 2020 en nog eens 27,6% naar 64,3 miljard dollar in 2021. Ook uitgaves voor cloud-gebaseerde collaboration, waaronder videoconferencing, ziet Gartner groeien met 46,7% in 2020.

Gartner heeft meer informatie in de webinar "Q2 IT Spend Forecast: Is There Growth Within a Recession?"

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon