Wereldwijde PC-markt lijkt te herstellen van coronadip

IDC and Gartner zien toename in Q2-2020

Market economy
PXhere

Het nieuws was jarenlang zo consistent dat het geen nieuws meer was: de groei was uit de pc-markt. Toch moest dat beeld recent bijgesteld worden: in 2019 waren drie van de vier kwartalen positief. De verwachtingen voor 2020 waren dan ook optimistisch, maar corona gooide ook hier roet in het eten. Toch is er reden voor hoop voor de markt, zo blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van Gartner en IDC: Q2-2020 laat opnieuw groei zien. 

Het herstel van vorig jaar leek in belangrijke mate ingegeven door de dringender wordende noodzaak over te stappen naar Windows 10 - hoewel ook nu nog veel bedrijven volharden in het gebruik van het inmiddels meer dan 10 jaar oude Windows 7, staakte Microsoft de officiële support op 14 januari van dit jaar. Nu de fabrieken in China weer draaien en een groot deel van de economie in Europa en Azië weer op gang is gekomen, lijkt de vervangcyclus hervat.

Gartner rapporteert een geschatte groei van 2,8% van de wereldwijde pc-verkoop, voor 64,8 miljoen stuks in Q2-2020. Van de top-6 vendoren vertoonden alle behalve Dell (-0,5%) lichte groei, met de sterkste toename voor HP Inc. met 3%, waardoor het vrijwel op het niveau van huidige marktleider Lenovo uitkwam in aantallen verkochte pc's. Mogelijk houdt de lichte daling voor Dell verband met het feit dat dit bedrijf als enige in Q1 van dit jaar groei wist te vertonen. Opvallend ook is de sterke groei van de kleinere Taiwanese spelers Acer en Asus, die beide ruim 20 procent groei vertoonden ten opzichte van Q2-2019. 

Gartner PC shipments Q2 2020 Gartner

 IDC schat een aanmerkelijk grotere toename in, van 11,2% naar een totaal van 72,3 miljoen verkochte systemen in Q2-2020. IDC geeft een top-5 in plaats van een top-6, volgens welke HP nipt leidt in aantallen en marktaandeel - Lenovo volgt op de hielen. Bij IDC laat Dell weliswaar een kleine daling zien in marktaandeel, maar een lichte toename in verkochte systemen in vergelijking met Q2-2019. De groei van Acer in aantallen verkochte pc's is volgens IDC iets bescheidener, met ruim 12%. 

IDC PC shipments Q2 2020 IDC

Met het herstarten van de economie kijken veel bedrijven kritisch naar hun kantoorgebruik en -inrichting, waarbij in veel gevallen minder ruimte beschikbaar is om werknemers van werkplekken op veilige afstand van elkaar te voorzien. Het is dan ook de verwachting dat het aanpassen van werkplekken zowel op kantoor als thuis de nodige investeringen gaat vergen, wat de pc-markt nog een extra duwtje in de rug kan geven.

Update: de vooruitzichten voor de rest van 2020 zijn helaas minder rooskleurig, getuige de voorspellingen van Gartner voor een daling van de IT-uitgaven dit jaar. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon