Samsung 870 QVO SSD's verplaatsen piketpaaltjes naar 8TB

mz 77q8t0b am 002 back black
Samsung

Waar de Wet van Moore bij processors soms wat amechtig lijkt, is deze bij nand flash storage nog bijzonder vitaal. Getuige ook de introductie door Samsung van de nieuwe 870 QVO ssd's, met een topcapaciteit van 8 terabyte in een 2,5-inch form factor van 7 mm hoog. 

De nieuwe ssd's volgen de 860 QVO serie op en net als die reeks zijn ze gebaseerd op 4-bit mlc oftewel qlc-technologie, waarbij vier bits per flash-cel worden opgeslagen. Deze techniek maakt relatief goedkope opslag mogelijk, ten koste van prestaties en endurance - Samsung belooft net als bij de vorige serie een relatief bescheiden 360 TBW voor de 1TB-uitvoering, maar een aanzienlijk riantere 2880 TBW voor de 8TB-versie. 

Wel heeft Samsung een aantal wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de voorloper die de snelheid moeten verbeteren, waaronder een dynamisch gedeelte dat als snelle slc schrijfbuffer wordt gebruikt en verbeterde caching-algoritmes, uitgevoerd door een vernieuwde MKX-controller, die de JMX van de 860 QVO opvolgt.

De capaciteitstoename is mede mogelijk gemaakt door toepassing van 96-laags 3D VNAND, zoals Samsung zijn gestapelde flash noemt. Getuige de eerste tests die her en der zijn gepubliceerd, zijn de prestaties vergelijkbaar met die van de 860 QVO voorganger.

In het licht van de prijs (van 130 euro voor 1 TB tot 970 euro voor 8 TB) maakt dat voornamelijk de hoogste capaciteiten interessant; voor een vergelijkbare prijs per GB zijn aanzienlijk snellere NVMe drives te koop, die een betere optie zijn als primaire storage. 

Voor met name opslag van grote datasets en bestanden is de 8TB-introductie een interessante ontwikkeling, waarmee gebruikers van workstations de storage tier piketpaaltjes weer wat kunnen verschuiven voor scenario's waarbij offloading naar de cloud geen haalbare optie is. Daar moeten we wel nog even op wachten, want die uitvoering is pas in september beschikbaar; de 2 en 4TB drives komen een maand eerder, alleen de 1TB 870 QVO is al in juli te koop.

Samsung QVO 870 Samsung

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon