Waarom de nieuwe Dell XPS 13 vooral een fraaie laptop voor de CEO is

Dell XPS 13 9300
Computerworld NL

De nieuwe XPS 13 past qua design goed in de traditie van de lijn. Het testmodel dat we kregen toegestuurd is namelijk klassiek aluminium-zilverkleurig van buiten en zwarte carbon/kunststof van binnen. Vorig jaar introduceerde Dell als optie een afwijkende vormgeving, in geheel mat wit, op basis van een magnesium-aluminium legering. Veel geheel witte laptops zijn er niet, dus het is goed denkbaar dat de witte XPS over enige jaren net zo kenmerkend is als de zilver-zwarte dat nu is.

De lange historie van itereren – de eerste XPS laptop dateert uit 2007 – zorgt voor een kwaliteitsniveau waar slechts weinigen mee kunnen wedijveren. Alles sluit naadloos op elkaar aan, de scharnieren zijn oersolide, er zit geen flex in de body, het scherm is met een vinger te openen en tordeert geheel niet. Het apparaat straalt het soort kwaliteit uit dat je krijgt wanneer je over een lange periode een product continu verbetert op basis van feedback van de gebruikers, je eigen voortschrijdende inzicht en de nieuwe mogelijkheden die de techniek biedt.

Consumentenmodel met zakelijke trekjes

We haalden al aan dat XPS een consumentenserie is, en de nieuwe XPS 13 past zeker binnen dat plaatje: met zijn 1,2 cm dunne, 1,2 kilo lichte vormgeving in zilver en zwart of geheel wit oogt het als een consumentenproduct uit het hogere segment. De beperkte connectiviteit doet met twee keer Thunderbolt 3, een microsd-kaartlezer en een 3,5 mm aansluiting evenmin denken aan een zakelijk apparaat. Dat geldt ook voor Windows 10 Home besturingssysteem: de iets oudere versie is optioneel via de Dell site te bestellen met Pro, deze variant is op moment van schrijven alleen op aanvraag daarmee leverbaar.

Dell XPS 13 9300 Computerworld NL

Toch heeft deze XPS ook wel wat zakelijke trekjes, zoals de 16:10-verhouding van het beeldscherm. De extra verticale ruimte is nuttig in productiviteitstoepassingen. Een ander kenmerk dat de zakelijke gebruiker zal aanspreken is de dubbel uitgevoerde biometrische authenticatie op basis van Windows Hello, met zowel gezichts- als vingerafdrukherkenning. Dan is er nog support voor Dell Mobile Connect, waarmee je je smartphone rechtstreeks kan verbinden met de XPS om o.a. smartphone-meldingen op het laptopscherm te tonen. Dat lijkt in eerste instantie niet bedacht voor consumenten, maar dat is wel zo: deze functie is juist niet aanwezig op de zakelijke Dells. Verder is de XPS 13 voorzien van TPM-functionaliteit en gewoon in het systeembeheer in te passen, net als de Latitudes en Vostro’s van het merk.

Tot welke doelgroep je ook behoort, het verlichte toetsenbord en grote, gladde touchpad zijn een genot om mee te werken. 

Dell XPS 13 9300 Computerworld NL

Wat is er nieuw?

Het bijna randloze, ‘klepvullende’ beeldscherm is zonder meer de grootste vernieuwing. Vorig jaar kreeg de 2-in-1 XPS 13 al deze schermverhouding, nu heeft de clamshell hem dus ook. Dankzij de extra verticale pixels bedekt het scherm bijna de gehele binnenzijde van het deksel: de zogenaamde screen-to-body ratio is daarmee 91,5%, waar dat 80,7% is bij de voorganger. Prettig is dat Dell ondanks de dunne omlijsting de (vernieuwde) webcam wel in de dunne bovenrand heeft weten te plaatsen – de camera onder het scherm, met ‘blik in de neus’ hoek, is gelukkig alweer een poos verleden tijd.

Een andere innovatie van het nieuwe model is het gebruik van processors met een nieuwe architectuur, Ice Lake. Verwarrend genoeg zet Intel deze ook in de markt als 10e generatie Core, naast dus de Comet Lake-varianten die in de eind vorig jaar geïntroduceerde XPS 13-versie zitten. Ice Lake is energiezuiniger, maar beperkt tot maximaal vier fysieke cores met een relatief lage kloksnelheid; Comet Lake-U gaat tot zes cores en heeft hogere snelheden, maar is gebaseerd op een oudere architectuur. In sommige Ice Lake versies, waaronder in ons testmodel, zit een relatief snelle grafische kaart met de naam Iris Plus. Die is te herkennen aan de aanduiding G5 of G7 in de processorcode. De instap XPS 13 heeft echter een G1, met ouderwetse trage UHD Graphics 630.

Andere verschillen onder de motorkap: de XPS 13 met Ice Lake is leverbaar met een snelle nvme ssd met een capaciteit tot 1 terabyte, waar de vorige versie tot 500 gigabyte ging. Het geheugen is nu lpddr4 in plaats van lpddr3, met een hogere snelheid.

Kosten en kanttekeningen

De nieuwe XPS 13 komt slechts een paar maanden na de vorige nieuwe XPS 13 op de markt, en wordt er zoals gezegd naast gepositioneerd. Kijken we puur naar de prijs, dan zouden we zelfs zeggen: erboven. De XPS met Ice Lake begint bij 1449 euro, 250 euro meer dan de variant met Coffee Lake. Uitgerust als onze testuitvoering met een 1 TB ssd, 16 GB werkgeheugen, een i7-1065G7 processor en het hidpi-touchscreen kost hij maar liefst 1949 euro.

Dat hidpi-scherm telt zoals gezegd 3840x2400 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 338 ppi op de diagonaal van 13,4 inch. In Apple-taal zou je mogen stellen dat het daarmee een ‘Retina’-scherm is. De glazen aanraaklaag voegt enige weerspiegeling toe, maar zorgt er in combinatie met het grote kleurbereik ook voor dat het scherm nog indrukwekkender oogt. Dat kleurbereik is volgens Dell 90% van de DCI-P3 norm, maar in onze meting kwamen we daar wat onder uit. Dat geldt ook voor de helderheid, de geclaimde 500 nits wordt alleen behaald in hdr-modus. Bij standaard weergave van de Windows desktop en niet-hdr content is rond de 400 nits de limiet. Het hoge resolutiescherm heeft impact op de accuduur, we halen een uur of 10, duidelijk minder dan met de full hd-variant mogelijk is, maken we althans op uit de reviews daarvan elders. Toch is hidpi wat ons betreft de toekomst: de afwezigheid van zichtbare pixels zorgt voor een natuurlijker plaatje, met veel fraaiere kleurovergangen. Net als bij smartphones, e-readers en tablets is ook op een laptop een hogeresolutiescherm een wezenlijke meerwaarde op het vlak van gebruikerservaring.

De processorprestaties in bijvoorbeeld de bekende PCMark benchmark zijn ruim voldoende voor de meeste toepassingen, maar blijven wel wat achter bij die van de voorganger met Comet Lake, zeker wanneer een toepassing meer cores kan benutten. De Ice Lake generatie is in principe efficiënter, maar de lagere kloksnelheid hiervan zorgt er alsnog voor dat ook in single-threaded toepassingen de winst ten opzichte van de oudere architectuur beperkt blijft. De Iris Plus graphics zijn wel aanmerkelijk sneller dan we doorgaans van Intel geïntegreerde video gewend zijn, maar blijven nog achter bij aparte videokaarten. Daarnaast profiteert de gebruiker niet van bijvoorbeeld CUDA-versnelling in toepassingen als Adobe Premiere en Photoshop.

Hoe aantrekkelijk is XPS nog als ‘zakelijk’ alternatief?

Een luxe topmodel voor veeleisende gebruikers of gewoon de CEO die wat moois op het bureau wenst, dat was lange tijd de rol die XPS bij Dell vervulde, als aanvulling op het standaard assortiment voor de zakelijke klanten van het merk. Het is de vraag of dat nog steeds zo is. Dell heeft met de recent geïntroduceerde nieuwe Latitude 9000 en Precision laptops modellen toegevoegd die expliciet binnen het zakelijke segment zijn gepositioneerd, maar zich qua uitstraling kunnen meten met XPS – inclusief aluminium unibody en dun design. Bovendien bieden ze meer aansluit- en beheermogelijkheden, plus specifieke zakelijke voordelen als Dell Optimizer en Safe BIOS, allemaal zaken die XPS moet missen. Tegelijkertijd is Ice Lake voor Intel duidelijk een ‘tussengeneratie’ processor, waarvan het zeer de vraag is of die voor een volledige lifecycle leverbaar zal blijven – als we de roadmaps bestuderen, lijkt het daar niet op. Deze jongste XPS 13 is daardoor alleen al vermoedelijk niet de beste optie voor bredere inzet op de werkvloer.

Met deze uitvoering lijkt XPS weer een stapje meer te evolueren naar ‘pure’ consumentenlijn, al kan de CEO die toch echt dit mooie speeltje op het bureau wil, alsnog een versie met Windows 10 Pro erop krijgen – daarvoor moet de systeembeheerder dan even bellen met de accountmanager bij Dell. Dat de directeur met de nieuwe XPS 13 weer helemaal de blits kan maken, staat in elk geval vast. Wij zijn bovenal benieuwd naar de nieuwe 9000 en Precision, maar dat is iets voor een ander artikel.

Dell XPS 13 9300 Computerworld NL

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
 
Shop Tech Products at Amazon