Ezmeral gaat strijd aan met Tanzu en OpenShift

Kubernetes en containers staan centraal in visie HPE

hpe unveils hpe ezmeral new software portfolio and brand to fuel data driven transformation
HPE

HPE leek de afgelopen jaren primair bezig te zijn met de fysieke component van de IT-infrastructuur. Zowel de services-tak (DXC Technology) als de software-afdeling (Micro Focus) werden in de afgelopen drie jaar middels een spin-off of spin-merge afgestoten, een situatie die deels lijkt op die waarin Dell Technologies zich getuige recente ontwikkelingen op het moment ook lijkt te bevinden. Bij HPE werd naar buiten toe sindsdien actief gecommuniceerd dat de focus vanaf die afsplitsingen voor de volle 100 procent op de infrastructuur zou liggen. Dat betekende echter niet dat software in de ban werd en wordt gedaan, zoals bijvoorbeeld Lenovo DCG dat wel grotendeels lijkt te doen. De softwarestrategie wordt echter wel met een duidelijkere visie opgezet, zo konden we ook deze week weer zien tijdens de virtuele variant van HPE Discover.

Het is al sinds Discover van vorig jaar duidelijk dat ook HPE een toekomst voor zich ziet waarin (cloud-)software de doorslag zal geven. Vandaar ook dat er onder de Greenlake-noemer een ontwikkeling in gang is gezet waarin alles wat HPE biedt, als een dienst af te nemen moet zijn. Binnen Greenlake werden tijdens Discover deze week dan ook weer wat nieuwe cloud-diensten aangekondigd. Dit om in de woorden van CEO Antonio Neri "overal een consistente cloudervaring te leveren." Deze ervaring hoeft uiteraard niet per se in de cloud plaats te vinden, maar kan er ook prima buiten liggen. Veel applicaties zullen nog wel een behoorlijke tijd buiten de public cloud draaien, dus dat laatste is ook wel een vereiste om die consistente ervaring te kunnen bieden. Een recente stap hierin was het beschikbaar komen (in beta) van Greenlake Central vorige maand. Dit moet fungeren als hub/dashboard, waar je storage, compute, vm's, containers en workloads centraal kunt zien en beheren. Daarnaast moet je er ook zaken mee kunnen automatiseren en worden er governance en compliance tools beschikbaar gesteld. Kostenoptimalisatie is hier uiteraard ook onderdeel van.

Ezmeral

De wat ons betreft interessantste aankondiging van HPE Discover is zonder twijfel Ezmeral, dat uiteraard ook via Greenlake beschikbaar komt. Dit is feitelijk een nieuw softwareportfolio dat zich richt op het fenomeen containers en Kubernetes. Kubernetes mag dan modern en hip zijn, simpel is het van zichzelf allerminst. Orkestratie en beheer is een behoorlijke klus. Als je veel applicaties draait, kan het beheer van de Kubernetes-clusters behoorlijk uit de klauwen lopen, zeker als je bedenkt dat er per applicatie een cluster kan zijn en dat je ze kunt draaien aan de edge, de core of de cloud. Een beheerlaag erboven is dan ook belangrijk. Met Ezmeral biedt HPE deze vanaf nu. 

Ezmeral bestaat vooralsnog uit twee onderdelen, Ezmeral Container Platform en Ezmeral ML Ops. Het eerste is zoals de naam al doet vermoeden een PaaS, waarop applicaties in containers kunnen landen, waarna ze beheerd kunnen worden. Hoeveel het er zijn en waar ze draaien, maakt hierbij niet uit. Je kunt dus ook gebruikmaken van deze dienst als je verder op hardware van Dell draait bijvoorbeeld. HPE claimt verder ook dat zowel cloud-native als niet-cloud-native applicaties in containers kunnen worden gedraaid op dit platform. Dat laatste is uiteraard interessant, want nu hoef je applicaties niet per se te refactoren, of om te bouwen naar een variant die geschikt is voor gebruik in containers. Dat scheelt developers een hoop werk en organisaties dus veel kosten.

In hoeverre het hier ook daadwerkelijk alle applicaties betreft, is ons niet helemaal duidelijk. 'Niet-cloud-native' is niet noodzakelijkerwijs homogeen op andere vlakken. Als we kijken naar KubeDirector, het opensource-project waar HPE aan meegewerkt heeft en dat ervoor gebruikt wordt, gaat het uiteraard om stateful applicaties, waarvoor containers van origine niet gemaakt zijn. Maar of dat betekent dat je al je legacy-applicaties kunt overzetten, is natuurlijk de vraag. We hebben het Clemens Esser, CTO bij HPE Nederland, gevraagd. Die bevestigt dat het dankzij onder andere de integratie van BlueData mogelijk is om alles over te zetten, maar geeft ook aan dat het niet verstandig is om dat te doen en goed te kijken naar wat het oplevert. 

Ezmeral geeft HPE de kans om recente acquisities MapR (filesystem voor persistent data) en het hierboven genoemde BlueData (AI) te presenteren als onderdeel van een nieuwe dienst. BlueData is tevens onderdeel van van de andere Ezmeral-aankondiging, ML Ops. Hiermee moet het mogelijk zijn om een DevOps-ervaring toe te voegen aan ML-workflows. Dat versnelt AI-implementaties naar verluidt behoorlijk.

Nieuw enterprise Kubernetes platform, met extra's

Met Ezmeral heeft HPE een derde enterprise Kubernetes platform op de markt gebracht, naar VMware Tanzu en Red Hat OpenShift. Naast de toevoeging van persistent storage en AI, komt HPE ook uit een andere wereld dan VMware en Red Hat. Doordat er nog altijd veel focus is op fysieke infrastructuur, kun je hardware als het ware ook meteen zien als onderdeel van het platform. Je kunt dan eigenlijk een volledige hybride omgeving afnemen bij een partij. Of dat ook gaat gebeuren, gaan we vanzelfsprekend goed blijven volgen. 

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon