ARM voor het eerst bovenaan Top500-lijst met supercomputers

supercomputer / servers / data center / network
MaxiPhoto / Getty Images

Na de overstap van Apple van Intel naar ARM-gebaseerde processors/SoC's, kan ARM nog een mooie veer in de hoed steken. Het is Fujitsu (samen met het eveneens Japanse Riken-onderzoeksinstituut) met de Fugaku-supercomputer gelukt om voor het eerst een supercomputer op basis van ARM-architectuur bovenaan de toch wel prestigieuze Top500-lijst van supercomputers te krijgen.

Als we naar de cijfers kijken, dan hebben ze bij Fujitsu en het Riken-instituut niets aan het toeval overgelaten. Het verschil met de oude nummer 1, de Summit-supercomputer die wordt aangedreven door IBM Power9-CPU's, is serieus groot. Waar die 2,4 miljoen cores heeft, heeft Fugaku er niet minder dan 7,3 miljoen cores, verdeeld over een kleine 159.000 48-core Fujitsu A64FX-chips die op hun beurt weer verdeeld zijn over 400 racks.

Piek van 1 exaflops

De prestaties van Fugaku zijn zoals je gezien het verschil in ruwe compute mag verwachten dan ook een stuk hoger dan die van Summit, 2,8 keer hoger om precies te zijn. In de officiële Linpack-test die wordt gebruikt bij het bepalen van de ranking, komt Fugaku uit op 415,5 petaflops. Kijken we naar applicaties die werken met berekeningen die een relatief beperkte nauwkeurigheid hebben op het gebied van aantal decimalen, dan slecht Fugaku zelfs de barrière van 1 exaflops. AI-toepassingen in het algemeen en ML-toepassingen in het bijzonder maken hier vaak gebruik van. 

Dit alles komt natuurlijk ook aan een stevig stroomverbruik. Volgens de officiële cijfers van de Top500-lijst hebben we het bij Fugaku over een opgenomen vermogen van ruim 28 megawatt. Dat is evenals de prestaties 2,8 maal hoger dan Summit. Op de Green500, waar de supercomputers gerangschikt zijn op volgorde van efficiëntie, staat Fugaku nipt achter Summit, met 14,665 gigaflops per watt voor Fugaku ten opzichte van 14,719 gigaflops per watt voor Summit. 

Versneld vanwege Covid-19

Supercomputers worden vaak aangeprezen als apparatuur die met antwoorden kan komen op de grote vragen die we hebben als mensheid. Denk hierbij aan zaken zoals klimaat/opwarming, welzijn van hele diersoorten, maar op dit moment uiteraard ook aan het coronavirus en dan vooral hoe we hier een oplossing voor kunnen vinden. Dat is dan ook zeker een reden geweest om de inzet van Fugaku naar voren te halen.

Via Anandtech kwamen we bij een Twitter-draadje terecht waarin een professor van het Riken-instituut in Kobe aangeeft dat men al aan het werk is geweest met simulaties voor de distributie van de Japanse 'corona-app', waarbij er werd voorspeld door Fugaku dat er minimaal een distributie van 60 procent moet zijn van die app. Ook zijn er al simulaties gedaan met als doel bepalen hoe groot druppeltjes moeten zijn om zelfs op grotere afstand nog besmettelijk te zijn.

Er komt nog meer

Al met al is het dus duidelijk dat Fugaku er niet is gekomen met als enige doel om bovenaan de in HPC-kringen prestigieuze lijst te staan. Dat geldt naar verluidt niet voor alle supercomputers in de lijst. Fugaku is overigens nog niet af. Fujitsu en Riken wilden gezien de ernst van de situatie zo snel mogelijk aan de slag, met de 400 racks die nu geplaatst zijn. Er schijnt nog meer aan te komen, Fugaku is pas volledig operationeel in het Riken-instituut in april 2021. De scores zullen naar alle waarschijnlijkheid dus nog hoger worden.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon