Ongebreidelde groei datacenters staat (tijdelijk) stil

Colo’s, hyperscalers maar ook telco’s even in de wachtkamer

datacenter
pxhere

Nieuwe datacenters konden niet snel genoeg uit de grond gestampt worden tot enkele maanden geleden. Dankzij het coronavirus en de erop volgende pandemie ligt deze continue uitbreiding in elk geval voorlopig stil. Wij spraken met Jon Abbott van Vertiv over wat hij ziet gebeuren, vanaf hyperscalers tot aan de edge.

Abbott is primair verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de strategische telecom-klanten van Vertiv. De telco-wereld en de ‘standaard’ IT-wereld groeien qua gebruikte al jaren naar elkaar toe, waardoor Abott over de gehele lijn vergelijkbare ontwikkelingen ziet, van cloud via core naar edge, inclusief telecomnetwerken. Die constatering hebben we de afgelopen jaren ook zeker gemaakt, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan de samenwerking die Ericsson enkele jaren geleden is aangegaan met Juniper Networks voor beheer en beveiliging van 5G-netwerken. Een ander voorbeeld is AWS Wavelength, een specifiek op 5G gericht partnership tussen AWS en onder andere Vodafone, om compute en opslag aan de edge van de 5G-netwerken van providers te krijgen.

De wereld van de telco’s en die van de colo’s en hyperscalers liggen niet meer zover uit elkaar, dus daarmee zijn de huidige ontwikkelingen die Abbott ziet ook zeker op beide van toepassing.

De rem erop, maar alleen naar buiten toe

Voor de colo’s en de datacenters is er een zeer duidelijke trend te zien. “Voor de pandemie konden deze niet snel genoeg gebouwd worden, er was min of meer sprake van een race voor deze partijen,” aldus Abbott. Logisch, gezien de al eerder aangehaalde almaar stijgende vraag naar compute en opslag om iets met de data te doen die gegenereerd wordt. De gang van organisaties naar de cloud helpt hier uiteraard ook een handje mee.

Datacenters vallen in Nederland weliswaar onder de vitale infrastructuur dus de service engineers van Vertiv gaan gewoon op pad om deze te onderhouden en optimaliseren. Dat geldt echter niet voor het bouwen van nieuwe datacenters. Op dit moment liggen veel projecten voor het bouwen van datacenters dan ook stil of zijn vertraagd. In veel landen waar alleen mensen in vitale beroepen hun werk op locatie uit mogen voeren, zijn er als gevolg van deze categorisering namelijk geen mensen om de datacenters in elkaar te zetten.

Hij ziet als gevolg hiervan nu wel een interessante ontwikkeling bij bijvoorbeeld colo’s. Bedrijven lopen nu tegen limieten aan, waarvoor ze een oplossing zullen willen hebben op het moment dat de crisis voorbij is. Er zit een gat in de IT van bedrijven dat nu pas aan het licht komt: “Je IT-omgeving is niet zo weerbaar als je wellicht dacht, dus daar moet iets aan gedaan worden.”

Bij aanbieders van racks en diensten in datacenters neemt men op dat sentiment nu een voorsprong, stelt Abbott. Er worden nu contracten getekend om alles alvast in gereedheid te brengen voor een inhaalslag zodra de beperkingen opgeheven worden. Dat kunnen colo’s en hyperscalers volgens hem doorgaans prima doen, omdat zij daar kunnen leunen op een flexibele infrastructuur en dus nog wel wat ruimte hebben, maar ook omdat dat soort organisaties doorgaans behoorlijk cash rich is, om de woorden van Abbott zelf te gebruiken. Ze kunnen wel wat voorschot nemen op wat er komen gaat zodra de beperkingen weer opgeheven zijn.

5G-uitrol ligt stil

Een van de wat ons betreft interessantste gevolgen van het coronavirus voor de wereld is, is dat het er ook voor zorgt dat de uitrol van 5G grotendeels stilligt. In de basis heeft dat dezelfde reden als bij het bouwen van datacenters: ook hier zijn de mensen niet voorhanden om het werk te doen, terwijl het bovendien nog maar de vraag is of de supply chain op het moment überhaupt solide genoeg is om de materialen te kunnen leveren.

Er is echter nog een andere reden, die je onder het kopje kritieke infrastructuur zou kunnen plaatsen. Dat wil zeggen, het is op dit moment volgens Abbott zaak om een hands-off periode in te lassen als het gaat om rommelen aan mobiele netwerken. “Je gaat ook niet vlak voor Kerst dingen proberen in je netwerk of welke infrastructuur dan ook,” dus dat moet je nu ook niet doen. Het mobiele netwerk is op het moment hard nodig voor allerlei zaken, van het bereikbaar blijven (als aanvulling op wifi en het thuisnetwerk in het algemeen) voor thuiswerkers, maar ook zeker om mensen die wel een vitaal beroep hebben, altijd een netwerkverbinding te kunnen geven.

Uit deze uitspraak van Abbott kunnen we nog iets opmaken, namelijk dat 5G dus in eerste instantie kennelijk niet als een stand-alone dienst wordt ingericht: “Om met 5G te beginnen als telco, heb je 4G nodig, want niemand heeft de financiële slagkracht om meteen een stand-alone 5G-netwerk neer te zetten.” Dit wordt in de branche aangeduid als 5G NSA, waar de afkorting staat voor non-stand-alone.

Evolutie edge vertraagt

Op dit moment is er veel te doen om de edge, dat wordt gezien als de plek waar veel toekomstige ontwikkelingen een impact zullen hebben. Dat gedeelte van de infrastructuur wordt mede door de opkomst van 5G dan ook steeds belangrijker. Het idee is dat niet alle data ergens centraal verwerkt moeten worden, maar dat bepaalde applicaties en diensten steeds meer richting de edge gaan verschuiven. Om dit te kunnen faciliteren, moet daar dus ook gebouwd worden. Zie ook het eerder aangehaalde voorbeeld van Vodafone, dat met AWS Wavelength een omgeving heeft gecreëerd waar developers ook meteen graag dingen voor ontwikkelen, aangezien AWS binnen die doelgroep hoog op de lijst van favoriete omgevingen staat.

De impact van het coronavirus en de eruit volgende pandemie op dit gedeelte van de markt is overigens relatief klein, volgens Abbott: “De gesprekken hier bevonden zich over het algemeen nog in de opstartende fase, dus er hoefde ook niet zo heel veel stilgelegd te worden.” Dat is dan op zich een voordeel, want dan gaan er waarschijnlijk ook niet bijster veel investeringen on hold of verloren. De wereld van de colo’s, hyerscalers en telco’s is waarschijnlijk sowieso niet echt een wereld waar je erg veel medelijden mee moet hebben, schatten we zo in. Dergelijke partijen lijken de impact van wat er nu gebeurt op zich wel te kunnen absorberen. Of dat ook geldt voor hun klanten, die nu een tijdje verstoken blijven van de positieve gevolgen van de innovatie die anders had plaatsgevonden, is natuurlijk een ander verhaal. Dat is er echter eentje voor een ander artikel.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd als onderdeel van onze State of IT special "Impact van Corona op IT".

Related:

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.

7 inconvenient truths about the hybrid work trend
Shop Tech Products at Amazon