Grenzeloos innoveren met low code

De wereld verandert in rap tempo en de coronacrisis legt de nood voor digitalisering bloot. Dat wil zeggen: de innovatiesnelheid moet omhoog en het applicatielandschap moet flexibel mee kunnen veranderen. Daarbij helpt OutSystems.

outsystems
Outsystems

De time-to-market van nieuwe producten en diensten is dé succesfactor voor de jaren ‘20. Waar bedrijven nu vaak nog gewend zijn om veel tijd te steken in het voortraject van innovatie, denk aan marktonderzoek en eeuwig durende prototyping sessies, is het adagium in dit nieuwe decennium: hoe eerder je live bent met een nieuwe dienst, hoe beter. Zo kan je snel inspelen op veranderingen. Finetunen kan daarna wel, op basis van feedback van klanten. Daarbij maakt het niet uit of het gaat om digitale diensten of fysieke producten.

Low-code voor kernsystemen

Dit betekent dat niet alleen de mindset in het bedrijf moet veranderen, maar ook het applicatielandschap. Nieuwe diensten moeten heel snel live kunnen worden gebracht. En ook net zo makkelijk weer uit kunnen worden gezet als ze niet meer aansluiten bij klantwensen. Ook interne processen moeten flexibel kunnen worden aangepast of geoptimaliseerd. Hierbij passen geen applicaties meer die in beton zijn gegoten.

Dit is bij uitstek de reden om te kiezen voor een low-code-ontwikkelplatform. Low-code betekent software ontwikkelen via grafische menu’s in plaats van door te coderen. Een andere plus is dat een low-code platform alle non-functionals voor zijn rekening neemt, zoals security, schaalbaarheid, performance, UX en audit trails. Developers kunnen voor deze terreinen terugvallen op best practises. Dit heeft een enorme impact op de time-to-market.

Omdat je niet meer hoeft te kunnen coderen, kan de business eenvoudige applicaties helemaal zelf bouwen. Bij complexere applicaties werken ze samen met de IT-ontwikkelafdeling. Waar de applicaties tot nu toe vaak ‘systems of innovation’ of ‘systems of differentiation’ betreffen – applicaties met een relatief korte levensduur die naast of bovenop de core applicaties draaien – maakt OutSystems het nu ook mogelijk om complete ‘systems of record’ te bouwen.

Snel en flexibel innoveren

Dat is belangrijk, want de veranderingen volgen elkaar zo snel op dat niemand kan voorspellen hoe zijn business er over drie of vijf jaar uit ziet. Vrijwel ieder bedrijf zal zijn huidige businessmodel opnieuw moeten ontwerpen. En dat betekent dat de legacy-systemen, die nu nog met veel kunst- en vliegwerk in de lucht worden gehouden, straks helemaal niet meer aansluiten bij je businessmodel. Flexibiliseren kan niet met een groot monolithisch systeem, maar wel met een omgeving die bestaat uit vele verschillende kleine bouwblokjes en microservices die kunnen worden gebruikt in meerdere van die bouwblokjes.

Wil jouw bedrijf de innovatiesnelheid verhogen, maar vormt het bestaande applicatielandschap een bottleneck? Doe dan eens ervaring op met low-code softwareontwikkeling.

Copyright © 2020 IDG Communications, Inc.