You don't know tech: The InfoWorld news quiz

Apple seems to have finally put the iPhone 4 "antennagate" behind it, while Facebook celebrated a major milestone and fought off yet more controversy. What else happened this week? A new "social media magazine" made its digital debut, Amazon reported strong e-book sales, and BP suffered another online gaffe (though no sea animals were injured in that one). Have you been paying attention to the world of tech? Prove it by acing our quiz. Correct answers are worth 10 points. Ready? Let's get ready to rumble.

1. In his quasi-mea culpa for the iPhone 4's signal problems last week, Steve Jobs made several newsworthy statements. Which of the following was not one of them?

a. Other smartphones have similar problemsb. The iPhone 4 has a higher incidence of signal loss than the iPhone 3c. Apple will supply free rubber bumpers to any iPhone customer who wants oned. Apple has more than enough bumpers to meet demand

2. Don't look now, but BP is in hot water again, and not the salty kind. What did the world's most hated oil company do now?

a. CEO Tony Hayward tweeted again about wanting his life back

b. Created a Facebook fan page

c. Doctored photos on its website

d. Announced plans to drill more deep sea wells

3. It's been another busy week for the world's biggest search engine. What did Google not announce this week?

a. It's closing its Nexus One phone store

b. It's introducing ads to its new image search engine

c. A joint marketing agreement with the Chinese government

d. A $3,133 bounty on Chrome bugs

4. A new "social media" magazine app for the Apple iPad made a splash this week. What's it called?

a. Flipbook

b. Flipboard

c. Flippad

d. Flipper

5. Mark Zuckerberg went on a publicity tour to celebrate Facebook's milestone. Which of the following things did he not say?

a. He did not sign away 84 percent of Facebook

b. Don't hold your breath waiting for Facebook to have an IPO

c. Facebook has made privacy mistakes

d. Actor Michael Cera should have played him in the movie

6. Apple donated one of its most cherished artifacts to the Computer History Museum this week. What was it?

a. The first production model Newton MessagePad

b. Source code for MacPaint

c. The unreleased Lisa III computer

d. Steve Jobs' original black turtleneck

7. For the first time ever, the American Customer Satisfaction Index measured consumer opinions of social media. Which of the following sites is most popular with Americans?

a. Facebook

b. MySpace

c. Wikipedia

d. YouTube

8. Facebook announced it had reached a major milestone this week. What was it?

a. Surpassed $25 billion in estimated worth

b. Made more than $1 billion in profits

c. Registered its 500 millionth account

d. Received its 1 millionth privacy lawsuit

9. "Apple's attempt to draw _____ into Apple's self-made debacle is unacceptable. Apple's claims about _____ products appear to be deliberate attempts to distort the public's understanding of an antenna design issue and to deflect attention from Apple's difficult situation. ... One thing is for certain, _____'s customers don't need to use a case for their _______ smartphone to maintain proper connectivity." Who was none too pleased about being drawn into "antennagate" by Steve Jobs?

a. RIM's Mike Lazaridis and Jim Balsillie

b. HTC's Eric Lin

c. Samsung's Hui-Meng Cheng

d. Nokia's Olli-Pekka Kallasvuo

10. Take the approximate number of free Windows 7 phones Microsoft is planning to hand out this fall and multiply by the percentage by which Kindle e-books outsold hardcovers over the last financial quarter, per Amazon. Divide by the number of years before the Internet runs out of IP addresses, according to the American Registry for Internet Numbers. Put that in your DNS server and spin the big wheel. What do you get?

a. 38,700

b. 387,000

c. 3,870,000

d. 38,700,000

Answers

Question 1: In his quasi-mea culpa for the iPhone 4's signal problems last week, Steve Jobs made several newsworthy statements. Which of the following was not one of them?

Correct Answer: Apple has more than enough bumpers to meet demand

Though he admitted to a (slightly) higher rate of reception problems with the iPhone 4, Jobs' comparison to the BlackBerry and other phones drew return fire from those smartphone makers, who pointed out that they don't put their antennas in places where people are likely to touch them. And while iPhone owners now qualify for a free rubber bumper (or a refund if they already ponied up $30 for one), there is no bumper crop in the Apple Store. The company says it will look to third-party accessory makers to fill orders.

Question 2: Don't look now, but BP is in hot water again, and not the salty kind. What did the world's most hated oil company do now?

Correct Answer: Doctored photos on its website

Eagle-eyed bloggers spotted three photos on the BP crisis response site that underwent some sloppy Photoshopping. One made a helicopter appear to be flying when it was in fact on a ship, another made some monitor-watching BP employees look busier than they really were, and the third edit enhanced the look of wall projections at BP's Houston command center. We're sure all the sea turtles, ducks, shrimp, and other oil-smeared creatures who now need a new place to live are deeply grateful for this exposé.

Question 3: It's been another busy week for the world's biggest search engine. What did Google not announce this week?

Correct Answer: A joint marketing agreement with the Chinese government

This week Google ended its experiment with selling Android handsets directly to consumers, announced a spiffy new image search tool (complete with advertisements), and matched the Mozilla Firefox cash bounty for bugs identified in its Chrome browser. But no, it did not get any cozier with the Beijing government. When you're already in bed together, does it really matter who's spooning who?

Question 4: A new "social media" magazine app for the Apple iPad made a splash this week. What's it called?

Correct Answer: Flipboard

This free iPad app gathers up Twitter feeds, Facebook updates, and online news stories into a roll-your-own custom magazine on a tablet. And given the huzzahs of joy accompanying its arrival, it appears to be just what iPad owners have been waiting for. That, or everyone's just relieved to have something else to talk about besides the iPhone 4's signal problems.

Question 5: Mark Zuckerberg went on a publicity tour to celebrate Facebook's milestone. Which of the following things did he not say?

Correct Answer: Actor Michael Cera should have played him in the movie

In an interview with ABC TV's Diane Sawyer, the 26-year-old CEO said he was "quite sure" he didn't sign away ownership to Facebook in 2003, sounding a lot more certain than his lawyers did a few days previous. He also said the company would go public "when it makes sense" and admitted to "mistakes" with Facebook's controversial privacy policies. He did not, however, comment on the choice of Jesse Eisenberg to play him in the upcoming movie, "The Social Network." Eisenberg, Cera -- is anyone really sure they're not the same person?

Question 6: Apple donated one of its most cherished artifacts to the Computer History Museum this week. What was it?

Correct Answer: Source code for MacPaint

After six years of effort, Apple engineering legend Andy Hertzfield finally convinced Steve Jobs to donate the source code for the original Mac computer graphics program to the museum, where it will be studied by geek scholars and worshipped by Apple fanboys. The turtleneck will simply have to wait.

Question 7: For the first time ever, the American Customer Satisfaction Index measured consumer opinions of social media. Which of the following sites is most popular with Americans?

Correct Answer: Wikipedia

The online encyclopedia any fool can edit was No. 1 with a satisfaction score of 77. It was followed by YouTube (73), Facebook (64), and MySpace (63). So despite being highly populated, Facebook isn't highly popular. Maybe 500 million people can be wrong.

Question 8: Facebook announced it had reached a major milestone this week. What was it?

Correct Answer: Registered its 500 millionth account

With 500 million members, the social network would constitute the world's third-largest country, behind China and India, if it were a sovereign nation. Which, if Mark Zuckerberg has his way, might one day happen.

Question 9: "Apple's attempt to draw _____ into Apple's self-made debacle is unacceptable. Apple's claims about _____ products appear to be deliberate attempts to distort the public's understanding of an antenna design issue and to deflect attention from Apple's difficult situation. ... One thing is for certain, _____'s customers don't need to use a case for their _______ smartphone to maintain proper connectivity." Who was none too pleased about being drawn into "antennagate" by Steve Jobs?

Correct Answer: RIM's Mike Lazaridis and Jim Balsillie

The co-CEOs fired back at Jobs via the BlackBerry blog, though similar sentiments were offered by HTC, Samsung, and Nokia. We don't expect Steve will get any invitations to the annual smartphone manufacturers' pool party this year.

Question 10: Take the approximate number of free Windows 7 phones Microsoft is planning to hand out this fall and multiply by the percentage by which Kindle e-books outsold hardcovers over the last financial quarter, per Amazon. Divide by the number of years before the Internet runs out of IP addresses, according to the American Registry for Internet Numbers. Put that in your DNS server and spin the big wheel. What do you get?

Correct Answer: 38,700

Microsoft plans to distribute some 90,000 free Windows 7 phones. The catch? You have to be a Microsoft employee. Amazon says it sells 43 percent more e-books than p-books these days. Approximately 6 percent of possible 12-digit IP addresses under Internet Protocol 4 (IPv4) have yet to be assigned, warns John Curran, CEO of ARIN. That gives organizations approximately one year to adopt IPv6's 16-digit system. So 90K * 0.43 / 1 = 38,700. Will the last person to use the Internet please turn off the DNS root servers? Come back next week for another Net-apocalyptic quiz.

Take the InfoWorld news quiz

This story, "You don't know tech: The InfoWorld news quiz" was originally published by InfoWorld.

Copyright © 2010 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon