You don't know tech: The InfoWorld news quiz

Is there anything Google won't try? That's the question in this week's quiz, where the search/advertising/fill-in-the-blank giant dips its toes in even more kinds of water. Also in this quiz: Facebook gets into a First Amendment scuffle, the Net neutrality debate gets uglier, North Korea breaks its silence, Apple continues to push the envelope on patents, and yet more state attorneys general get up in Craigslist's grill over adult ads. Are you fully plugged in? Here's your chance to prove it. Give yourself 10 points for each correct answer. Now get cracking.

1. Google's had a busy seven days. Which of the following did the search/advertising giant not do?

a. Acquired visual shopping site Like.comb. Experimented with "streaming" search resultsc. Announced plans to build phone booths in U.S. airportsd. Launched its "Google Me" Facebook killer

2. Dell unveiled the Aero, its first official Android-based handset, to less than ecstatic reviews. Which of the following is not one of the things reviewers said about it?

a. "An embarrassment to Android"

b. "Dell's death wish"

c. "Obsolete at birth"

d. "Still beats Windows Mobile"

3. Net neutrality groups are starting to splinter along predictable partisan lines. Which of the following pro-neutrality groups just became anti-neutrality?

a. Gun Owners of America

b. Christian Coalition

c. The Parents Council

d. American Patriot Legion

4. Apple has been granted a new patent that has the rumor mill churning yet again. What technology did Apple just put its trademark upon?

a. A patent on an iMac touchscreen

b. A patent on external phone antennas

c. A patent on iPhone apps simulating bodily functions

d. A patent on the filing of patents

5. "We think that there is plenty of misinformation, speculation and sensationalism regarding the reality of North Korea. This is the hypocrisy of a society that calls itself 'democratic' but is in reality fearful of the ideological power and influence from our side." What is North Korean "special delegate" Alejandro Cao de Benos referring to?

a. Facebook's deletion of a North Korean-sponsored group

b. That alleged North Korean Twitter account

c. North Korea banning YouTube

d. Its patent filing for iMac touchscreens

6. Facebook got in hot water this week for allegedly violating some members' First Amendment rights. What did it do?

a. Banned images of marijuana leaves

b. Booted official North Korean government groups

c. Censored the check-ins of Facebook Places users

d. Threatened to sue distributors of "The Social Network" movie

7. Three Web ad companies are being sued over the use of Flash "zombie" cookies. Which of the following is not one of them?

a. Specificmedia

b. Doubleclick

c. Clearspring

d. Quantcast

8. Don't look now but yet another social network startup is on its way, this one aimed squarely at the university crowd. What's this Facebook-for-frat-rats called?

a. FratPack

b. StudentBook

c. CollegeOnly

d. Kegster

9. Attorneys general in 17 states signed an open letter asking Craigslist to nuke its Adult Services section. Which of the following states was not among them?

a. Arkansas

b. Florida

c. Virginia

d. Connecticut

10. Take the amount of cash ex-Apple manager Paul Devine apparently stashed in shoeboxes at his house and add the number of calls placed by Google Voice users in the first 24 hours the service was available. Divide by the cost of TV show rentals for the Apple TV (or iTV), rounded to the nearest dollar, according to reports. Put that in a shoebox and try to hide it from the feds. What do you get?

a. 115,000

b. 1,150,000

c. 11,500,000

d. 115,000,000

Answers

Question 1: Google's had a busy seven days. Which of the following did the search/advertising giant not do?

Correct Answer: Launched its "Google Me" Facebook killer

Late last week Google fulfilled the destiny predicted by TechCrunch, purchasing visual shopping site Like.com for a reported $100 million. As first noted by SEO blogger Rob Ousbey, Google began experimenting with real-time search results that change as users type inside the search box. And yes, it really did announce plans to build phone booths in airports and colleges -- part of an effort to promote its new Google Voice phone service, which lets users make free phone calls from within their Gmail accounts (or one of those flashy red booths). But there's still no sign of that rumored Google social network. Mark Zuckerberg can sleep soundly for at least another few days.

Question 2: Dell unveiled the Aero, its first official Android-based handset, to less than ecstatic reviews. Which of the following is not one of the things reviewers said about it?

Correct Answer: "Still beats Windows Mobile"

The Aero was labeled an "embarrassment" (JR Raphael, PC World), a "death-wish" (Rob Pegoraro, Washington Post), and already "obsolete" (Anders Bylund, Motley Fool) thanks to the fact it shipped with the 16-month-old Android 1.5, which makes it a dinosaur in the fast-moving world of smartphone platforms (where Android is now up to Version 2.2). We understand Dell is also planning to reintroduce a line of PCs running Windows 98.

Question 3: Net neutrality groups are starting to splinter along predictable partisan lines. Which of the following pro-neutrality groups just became anti-neutrality?

Correct Answer: Gun Owners of America

After being called out by right-wing bloggers for bedding down with "radical" orgs like MoveOn and ACORN, the GOA publicly opted out of the bipartisan Save the Internet coalition (the other three conservative groups listed here were still members at press time). Maybe they just wanted to keep getting invites to all those rockin' Tea Parties.

Question 4: Apple has been granted a new patent that has the rumor mill churning yet again. What technology did Apple just put its trademark upon?

Correct Answer: A patent on an iMac touchscreen

In Europe, at least -- prompting immediate speculation that Apple was planning to introduce an iPad-like home computer that runs the iPhone OS. Because that's what the world truly needs -- another platform for running fart apps. We expect to see that patent on filing patents any day now.

Question 5: "We think that there is plenty of misinformation, speculation and sensationalism regarding the reality of North Korea. This is the hypocrisy of a society that calls itself 'democratic' but is in reality fearful of the ideological power and influence from our side." What is North Korean "special delegate" Alejandro Cao de Benos referring to?

Correct Answer: That alleged North Korean Twitter account

Cao de Benos, whose official title is "special delegate for North Korea's Committee for Cultural Relations with Foreign Countries," told Forbes blogger Taylor Buley that the North Korean government has never used Twitter and never would (no matter what the rest of the blogosphere -- and last week's quiz -- reported). That also goes for those alleged North Korean Facebook groups and YouTube channels. Also, that whole nuclear weapons thing? Just a harmless prank.

Question 6: Facebook got in hot water this week for allegedly violating some members' First Amendment rights. What did it do?

Correct Answer: Banned images of marijuana leaves

Facebook informed the Just Say Now group, which was formed to promote a California ballot initiative that aims to legalize marijuana in the Golden State, that it could no longer use an image of a pot leaf because it violated Facebook's rules banning ads that promote smoking. No word yet whether the group will be able to substitute a photo of a hash brownie.

Question 7: Three Web ad companies are being sued over the use of Flash "zombie" cookies. Which of the following is not one of them?

Correct Answer: Doubleclick

At least not yet. The three other ad firms -- and some of their customers, which include media heavyweights like ABC, NBC, MTV, and Disney -- are being sued by for allegedly violating federal laws by using Adobe Flash to "respawn" cookies after users have deleted them (hence the nickname "zombies"). Fortunately, you don't need to cut off their heads in order to kill them (the cookies, we mean).

Question 8: Don't look now but yet another social network startup is on its way, this one aimed squarely at the university crowd. What's this Facebook-for-frat-rats called?

Correct Answer: CollegeOnly

The site aims to follow in Facebook's callow undergraduate footsteps, launching in seven universities this week. No word yet whether CollegeOnly's founders also stole this idea from a fellow undergrad and/or never take off their hoodies.

Question 9: Attorneys general in 17 states signed an open letter asking Craigslist to nuke its Adult Services section. Which of the following states was not among them?

Correct Answer: Florida

The state AGs accused Craigslist of enabling prostitution by failing to monitor the ads posted its newly renamed "Adult Services" section. Apparently, Craigslist is the only place you can find hookers in those states.

Question 10: Take the amount of cash ex-Apple manager Paul Devine apparently stashed in shoeboxes at his house and add the number of calls placed by Google Voice users in the first 24 hours the service was available. Divide by the cost of TV show rentals for the Apple TV (or iTV), rounded to the nearest dollar, according to reports. Put that in a shoebox and try to hide it from the feds. What do you get?

Correct Answer: 1,150,000

Devine, who is accused of accepting more than $2 million in bribes from some of Apple's Asian suppliers, apparently had more than $150,000 stashed in shoe boxes in his San Jose home. Cheapo Gmail users placed approximately 1 million free calls in the first 24 hours Google's VoIP service was available, according to Google. According to numerous reports, Apple will soon offer TV shows for rent at 99 cents apiece (but let's round up to an even buck for easier math). So 150K + 1M / 1 = 1,150,000. Given the state of the U.S. banking industry, a shoebox isn't necessarily a bad call. Come back next week for another sole-searching quiz.

Take the InfoWorld news quiz

This story, "You don't know tech: The InfoWorld news quiz" was originally published by InfoWorld.

Copyright © 2010 IDG Communications, Inc.

  
Shop Tech Products at Amazon